kunstgras evolutie

De evolutie van kunstgras is indrukwekkend. De technische opbouw van deze “grasmat” werd door de jaren heen namelijk steeds verder verbeterd en de materialen zijn nu volledig geoptimaliseerd. Kunstgras is ontstaan in de jaren 60 als alternatief voor natuurgras op sportvelden. Sinds dat prille begin is het kunstgras constant blijven evolueren en zo ontstond er in de jaren 80 het eerste “huidvriendelijk” kunstgras. Dat was nog maar het begin van een lange reeks ontwikkelingen.


Sportvelden

In deze beginfase werd synthetisch kunstgras gebruikt op hockey- en tennisvelden en later ook op voetbalvelden. Bij voetbalvelden werd een hoogpolig kunstgras gebruikt en om de lange vezels mooi rechtop te houden wordt het kunstgras tussen de vezels opgevuld met zand en/of rubbergranulaat.

 

Particuliere toepassing

In de jaren 90 kwam men in Amerika op het idee om kunstgras te gaan leggen in tuinen bij woningen en in het jaar 2000 werd dit nieuwe fenomeen ook in Europa geïntroduceerd voor particuliere toepassingen. Dit kunstgras voor in de tuin had mooie, zachte en hoogpolige vezels, die rechtop gehouden werden door zand tussen de vezels te strooien.

Kunstgras uv bestendig


Gekroesde vezels

Sinds 2008 bestaan er kunstgras soorten waarbij het instrooien niet meer nodig is. Dit zijn ook hoogpolige vezels, maar als extra worden er gekroesde vezels toegevoegd ter ondersteuning, zodat het kunstgras altijd mooi rechtop staat. Deze gekroesde vezels worden ook wel mosdraad genoemd. Het mosdraad is dus een belangrijk component van kunstgras, want het geeft volheid aan de langere groene grasvezels.

 

In 2020

De verschillende soorten kunstgras die we tegenwoordig leveren wordt massaal gebruikt voor tuinen, balkons en terrassen bij woningen en bedrijven en het is bestand tegen verkleuring door chloorwater, urine en zonlicht. De betere soorten kunstgras zijn daarnaast uitgerust met hoogwaardige UV-stabilisatoren waardoor de UV straling geen effect heeft op de kleur van het gras. Het maakt dus niet meer uit hoeveel zon, regen, hagel of sneeuw je kunstmatige gazon heeft te verduren, het zal mooi blijven en de kleur zal niet vervagen.

kunstgras


De toekomst

Het zal duidelijk zijn dat ook in de aankomende jaren vele nieuwe ontwikkelingen op het gebied van kunstgras zullen volgen. Zo zijn kunstgrasproducenten tegenwoordig bezig om kunstgras te ontwikkelen op basis van organisch materiaal zoals mais, dat volledig composteerbaar is.


Misvatting

Het is dus een grote misvatting om de nieuwste generatie kunstgras te vergelijken met het felgroene turftapijt dat ooit in tuincentra of in bouwmarkten werd aangetroffen… Kunstgras geniet vandaag de dag de status, dat het een waardig en duurzaam alternatief is voor natuurgras.


Advies

Maar een perfect stukje kunstgras alleen is niet genoeg. Alles valt en staat met de kennis en kunde van de leverancier. Wij zijn dé professionals in advies, aanleg en oplevering van jouw groene grasmat, met focus op maximale kwaliteit en klant tevredenheid. Dus ben je op zoek naar een grastapijt dat in alle opzichten moet voldoen aan jouw eisen? Vraag dan vrijblijvend een offerte of stalen aan. Kijk op onze website en maak je keuze. Wil je toch liever eerst een persoonlijk advies? Laat het ons weten, want wij staan voor je klaar.