kunstgras voor de tuin

Overweeg je kunstgras en wil je er meer over weten? We vertellen je graag meer! Kunstgras is een kunstmatige vorm van gras dat bestaat uit verschillende onderdelen, zoals vezels, rubber, plastic, een instrooi materiaal en een beschermlaag. Er wordt op veel plaatsen gebruik van gemaakt en de kans is groot dat je het al vaak gezien hebt, maar niet opgemerkt hebt, omdat het er zo natuurlijk uitziet. Zo zie je het veel in tuinen, maar je komt het ook regelmatig tegen bij sportvelden. Verder heeft dit soort grastapijt veel voordelen. In tijden van droogte is het een ideale oplossing. Hoe warm het ook wordt of hoe weinig het ook regent, aan je grasmat zul je het niet zien!


Kunstgras en het weer

Waar natuurlijk gras te lijden heeft onder het weer, geldt dit voor kunstgras niet. Zo kent Nederland periodes waarin het langer achter elkaar regent. Echt gras gaat dan kapot, voor een kunstgrasmat is dit niet het geval. Er zitten kleine gaatjes in de kunstgrasmat waar het water doorheen kan lopen. De onderbouw van de grasmat is gemaakt van een materiaal dat water doorlaat. Als het hard regent, komt het teveel aan water in de onderbouw terecht, waar het kan weglopen. Naast regenbuien kennen we tegenwoordig ook erg warme en droge periodes. Natuurgras verkleurt en verdort dan. Dit gebeurt bij een kunstmatige grasmat niet. Het maakt niet uit hoe weinig het regent, je grasmat ziet er altijd goed uit. Als de zon weinig schijnt, zal natuurgras geel worden. Bij kunstgras heb je hier geen last van. Aan je grasmat zul je niet zien wat voor weer het is geweest!

 

Waarom kiezen voor kunstgras?

Kunstgras ziet er tegenwoordig zo natuurlijk uit dat je niet ziet dat het niet echt is. Je tuin is altijd mooi verzorgd zonder dat je hier moeite voor hoeft te doen! Je krijgt geen kale plekken en het verkleurt niet bij extreme weersomstandigheden. Het fijne aan dit type gras is bovendien dat je er nauwelijks iets aan hoeft te doen om het mooi te houden. Je hoeft het niet te maaien en in tijden van droogte hoeft het niet besproeid te worden. Dit scheelt in je waterverbruik wat gunstig is bij het huidige waterkort. Bovendien is het ook voordelig voor je beurs!



Wat zijn de voordelen van kunstmatig gras?

Je komt kunstgras op veel verschillende plekken tegen. Je kunt het in je tuin of op je balkon leggen en je ziet het veel terug op bijvoorbeeld voetbalvelden, tennisvelden of hockeyvelden. Je kunt het gras zowel binnen als buiten gebruiken, waardoor het goed te gebruiken is in sporthallen. Daarbij is het uitermate geschikt voor intensief gebruik, zoals bijvoorbeeld op voetbalvelden. Waar het bij natuurgras een redelijke klus is om een mooie grasmat te krijgen, is dit bij kunstgras veel eenvoudiger. Het is gemakkelijk en snel aan te leggen. Dat bespaart weer tijd. Voor wie een allergie heeft en altijd loopt te niezen in de buurt van gras is er goed nieuws. Dit is vanaf nu verleden tijd, want bij je op gras lijkende tapijt heb je hier geen last meer van. Geen vervelende pollen die zorgen voor kriebels en niesbuien. Heb je kleine kinderen en wil je graag een schommel of trampoline neerzetten? Ook hier is je kunstgrasmat tegen bestand. Natuurlijk gras zal snel kapot gaan of je zult afdrukken zien. Bij kunstmatig gras zal dat niet gebeuren. Hetzelfde geldt voor het neerzetten van een zwembad. Je gras wordt niet platgedrukt en raakt niet beschadigd. Als je een huisdier hebt, kan je hond rustig op het gras liggen, want het voelt niet ruw of hard aan. Ten slotte hoef je niet bang te zijn dat je je grasmat snel moet vervangen, want de gemiddelde kunstgrasmat gaat tussen de 10 en 25 jaar mee, dus je bent voor lange tijd klaar!

 

Welke soorten kunstgras zijn er?

Er zijn twee types kunstgras, namelijk grastapijt en kunstgras. Grastapijt is bijvoorbeeld geschikt voor een balkon, dit is vaak een seizoensproduct en gaat ongeveer één jaar mee. Het is licht en gemakkelijk te onderhouden. kunstgras wordt gebruikt voor tuinen en je kunt ze op maat laten maken. Voor beide soorten geldt dat er een groot aanbod is in verschillende kleuren groen. De sprietlengte en de dichtheid van de sprieten bepalen hoe zacht de grasmat zal zijn. Doordat er groene sprieten van verschillende kleuren groen in de grasmat gecombineerd worden en er mosdraad wordt toegevoegd, lijkt de grasmat nog meer op natuurgras, je gazon is niet van echt gras te onderscheiden!


Hoe kun je kunstgras leggen?

Je kunt kunstmatig gras op verschillende soorten ondergrond gebruiken, zoals stenen, zand of hout. Om ervoor te zorgen dat het goed ligt, moet de ondergrond stabiel en egaal zijn. Water moet weg kunnen lopen en de ondergrond moet sterk genoeg zijn. Je kunt verschillende rollen gemakkelijk naast elkaar leggen en ze eventueel aan elkaar plakken met speciale kunstgrastape. Daarnaast kun je nog de zogenaamde kunstgraspinnen gebruiken, zodat het gras goed blijft liggen en niet wegwaait als het bijvoorbeeld hard waait. Zo kun je binnen een mum van tijd genieten van je nieuwe grastapijt.


Hoe kun je het onderhouden?

Kunstgras vraagt weinig onderhoud. Blaadjes en takjes die van bomen of planten waaien, kun je het beste meteen opruimen, zodat onkruid geen kans krijgt. Mocht je toch last krijgen van onkruid, dan is dit niet zo'n punt. Er zit namelijk een speciale doek onder de mat die ervoor zorgt dat het onkruid er niet doorheen kan groeien. Je kunt het onkruid eenvoudig weghalen met een hark. Verder hoef je weinig te doen om je grasmat mooi te houden. Wil je toch wat doen? Dan kun je het af en toe een beetje borstelen met een bezem, zodat de vezels mooi rechtop blijven staan. Op deze manier blijft je kunstgras altijd in perfecte staat! Kies je voor kunstgras, dan kies je niet alleen voor gemak, maar ook voor een oplossing waarmee je op lange termijn veel geld bespaart, aangezien je tuin of balkon er voor geruime tijd mooi bij ligt!