Koningsdag is kunstgrasdag

Koningsdag is een fantastische dag om kunstgras te leggen. De weersomstandigheden zijn namelijk helemaal perfect om je nieuwe kunstgrasmat aan te leggen.

 

Kunstgras leggen op Koningsdag


Koningsdag op 27 april is natuurlijk ook een vrije dag voor velen, want het betreft een officiële feestdag. Dat is nog een prima reden om met het leggen van kunstgras aan de slag te gaan. Je hebt er de hele dag de tijd voor, maar wellicht is de klus sneller gedaan dan je denkt en is er ook nog alle ruimte om feest te vieren. Gemiddeld kost het zonder grondwerk ongeveer 1 a 2 uren van je tijd om bijvoorbeeld tien bij vier meter aan te leggen. Het hangt van de breedte en lengte van het oppervlak af of je bijvoorbeeld veel snijwerk tegenkomt.

 

Zelf grasmat aanleggen: voorbereiding van de grond


Het zelf aanleggen van een kunstgrasmat is niet moeilijk, maar het is wel belangrijk om te weten hoe je het beste te werk kan gaan. Zo is het onder meer van belang om de ondergrond eerst goed voor te bereiden. Dat doe je door gras en planten te verwijderen en deze tot een diepte van tien cm uit te graven. Daarna breng je een laag zand aan met tot een hoogte van ongeveer 5 a 10 cm.

 

Egale ondergrond


Het oppervlak dient volledig egaal te zijn en daar komt een waterpas bij van pas. Het is handig om van een trilplaat gebruik te maken om de ondergrond egaal en stevig te maken. Daarna volgt nog een laag ophoogzand van eenzelfde hoogte. Voordat het kunstgras erop komt, leg je stabilisatiedoek neer. Bij het overlappen van meerdere banen komt er een overlap met gronddoek van ongeveer 10 cm.

 

Kunstgras leggen


Het kunstgras rol je in je tuin uit op een manier dat de sprietjes de andere kant van de kijkrichting op wijzen. Mocht je een grasmat in je voortuin leggen dan laat je de sprietjes naar de straatkant wijzen. Het is belangrijk om de rollen steeds op dezelfde manier uit te leggen met de grassprieten die eenzelfde kant op wijzen.

 

Tape op het grondzeil


Bij het leggen van meerdere banen kan je het kunstgras op maat bijsnijden om daarna nadentape op het stabilisaitiedoek te leggen. Daarna haal je de folie eraf om de randen aan de tape stevig vast te drukken. Loop er gerust voorzichtig overheen met je voeten om wat extra kracht bij te zetten. Tot slot snijd je de randje van het overtollige gras af en daar kan een stanleymes voor gebruiken.

 

Zand invegen


Het is bijna tijd om Koningsdag te gaan vieren, want nadat je zand hebt ingeveegd over het kunstgras en het veranderen ervan met metalen pinnen, is de laatste stap aan de beurt. Dat is het borstelen van het gazon en daarvoor maak je gebruik van een harde bezem. Veeg wel tegen de kijkrichting in.