
Ben je het maaien, bemesten en sproeien van je gazon meer dan zat? Met een kunstmatig gazon heb je nergens omkijken naar. Kunstgras is namelijk een uitstekend alternatief voor een natuurlijk gazon.
Dankzij kunstgras ligt je gazon er altijd verzorgd en strak bij. De herfst is een uitstekend seizoen om kunstgras aan te leggen. Waarom is dat zo en hoe pak je dat aan?
Waarom kunstgras in het najaar leggen?
De herfst is een prima seizoen om je tuin te voorzien van kunstgras. Alles is uitgebloeid en vaak voorzie je je tuin al van een onderhoudsbeurt. Hoe fijn is het om je tuin winterklaar te maken? Hoewel er in september, oktober en november regelmatig sprake is van wind en regen, zijn er ook genoeg droge dagen. Probeer daarom kunstgras aan te brengen wanneer het windstil en droog is.
Wat heb je nodig?
Bij het leggen van kunstgras is goed gereedschap onmisbaar. Denk aan een stanleymes en bezem. Verder heb je naast kunstgras ook zand, een stabilisatiedoek en kunstgrashaken nodig.
Draag zorg voor een stabiele ondergrond
Een stabiele en egale ondergrond is absoluut noodzakelijk bij het leggen van een kunstmatig grastapijt. Verwijder daarom het oude grastapijt en zorg voor een mooie onderlaag. Zand is de perfecte ondergrond voor kunstgras. Bestratingszand is in de meeste gevallen een uitstekende basis voor kunstgras. Houd ongeveer een laag aan met een dikte van tien centimeter. Dit is vooral belangrijk zodat er geen plassen water op het gazon blijven liggen. Zand draagt altijd bij aan een goede drainage.
Breng het stabilisatiedoek aan
Is er een stevige onderlaag van zand? Dan kan je het stabilisatiedoek aanbrengen. Het plaatsen van dit doek verzekert je van een stabieler oppervlak door een optimale drukverdeling. Bovendien krijgt onkruid dankzij dit doek geen kans en raken ook de kunstgrasvezels niet beschadigd. Staat er een lichte wind? Gebruik dan een aantal kunstgrashaken om het doek vast te zetten.
Leg zelf een kunstgrasgazon aan!
Nu de onderlaag en het stabilisatiedoek geregeld zijn, kan je aan de slag met de rollen kunstgras. Zorg altijd dat je rondom een kleine overlapping hebt van ongeveer vijf centimeter, want dit kan je naderhand bijsnijden met een stanleymes. Krijg je kunstgras niet op maat geleverd en wil je meerdere stukken aan elkaar vast maken? Maak gebruik van speciale nadentape om te voorkomen dat de stukken losraken.
Installeer de kunstgraspinnen en bezand het gazon
Wil je voorkomen dat kunstgras wegwaait en er zeker van zijn dat het blijft liggen? Sla op de hoeken van het kunstgras zogenaamde kunstgrashaken. Op die manier blijft het perfect liggen en kunnen kinderen en huisdieren het gazon niet lostrekken. Verder wordt het bezanden van je gazon altijd aangeraden, want de grasmat wordt hierdoor zwaarder én het zorgt voor een betere ondersteuning van de kunstgrasvezels.
Kortom: bestel wat je nodig hebt aan kunstgras en investeer in een onderhoudsvriendelijke en groene kunstgras tuin!