Als we Google Trends bekijken, is het woord 'kunstgras' enorm gestegen in populariteit. Steeds meer mensen wensen hun gras te vervangen door matten van kunstgras. Het is dus duidelijk dat er een groeiende markt opkomt voor nep gras, maar wat zijn de redenen hiervoor nu juist?

Het effect van een altijd strakke tuin

Mensen zijn zich meer gaan focussen op hun tuin tijdens de lockdown, aangezien iedereen binnen moest blijven en de tuin de enige vorm van ontspanning en 'naar buiten komen' kon bieden. Ook is er de wens om de tuin gedurende het hele jaar 'goed' te houden, en dit omdat je er vaker en langer naar kan kijken terwijl je binnen aan het werken bent, bijvoorbeeld.
Niet iedereen heeft groene vingers, dus is het niet altijd makkelijk om je gazon continu groen te houden. De temperaturen liggen namelijk hoger dan anders en er viel niet genoeg regen. Hierdoor verdorde het gras en werd het dus minder 'aantrekkelijk' om naar te kijken. Ook moet je bij een gazon van echt gras bijna continu sproeien, zaaien en maaien. Dit is ook een grote reden waarom nep gras meer populariteit geniet.
 
Kunstgras tuin

Waarom is kunstgras zo populair?

Kunststof gras blijft er altijd mooi uitzien, ook al gaan je kinderen of huisdieren er wat wild mee om. Het heeft ook weinig tot geen onderhoud nodig, waardoor je meer tijd kan overhouden om van je tuin te genieten.
Kunstgras blijft altijd groen, ongeacht de weersomstandigheden. Ook kan je dankzij de verscheidenheid aan mogelijkheden, het uiterlijk van je tuin aanpassen zonder dat dit opvalt. Kunststof gras heeft tegenwoordig namelijk zo'n hoge kwaliteit, dat je het nog amper kan onderscheiden van echt gras.
Steeds meer mensen zoeken dus een tuin die er perfect uitziet, zonder dat er te veel onderhoud aan moet gedaan worden.

De voordelen van kunstgras

Als je voor kunstgras kiest in de tuin, hoef je nooit meer het gras te maaien noch de randjes te knippen.
Ook hoef je niet meer te sproeien, wat je waterrekening ten goede komt. Daarnaast moet je nep gras niet verticuteren en bemesten en heb je geen last meer van onkruid.
Te veel zon of te veel schaduw vormen ook geen probleem voor kunstgras, terwijl dit wel negatieve gevolgen zou kunnen hebben voor echt gras.
Je gras blijft gedurende het hele jaar mooi verzorgd en groen, en je kan bijvoorbeeld je zwembad de hele zomer laten staan in je tuin.
Daarbovenop kan je nep gras zelfs recyclen! Na gebruik wordt het gewoon weer verwerkt door de kunststofindustrie.
Ook heb je helemaal geen last meer van hooikoorts en seizoenallergieën, aangezien kunstgras geen pollen bevat.
Ook dieren houden ervan om te spelen op kunststof gras. En een voordeel voor jou: je hond of kat zal niet binnenkomen met modderige pootjes!
Je hebt dankzij kunstgras geen last meer van ongedierte. Zo zullen mollen niet geïnteresseerd zijn in je kunstgras, aangezien er toch niets groeit en niets te halen valt. Ook wormpjes en mieren zal je niet meer aantreffen in je gras.

Zijn er ook nadelen?

Alles heeft uiteraard ook nadelen. Het grootste minpunt aan nep gras, is dat het relatief wat duurder is dan gewoon gras. Uiteraard moet je wel in je achterhoofd houden dat kunstgras duurzamer is, in de zin dat het langer meegaat. Alsook heb je geen kosten aan eventueel onderhoud, die je dan weer wel hebt met gewoon gras.
 

Wat met onkruid?

Onkruid groeit technisch gezien niet in of op je kunstgras. Wel is het zo dat je best een stabilisatiedoek (ook wel geotextiel genoemd) onder je kunstgras aanbrengt voor de stabiliteit. Hierdoor kan er geen onkruid van onder uit je kunstgras ontkiemen.