Kunstgras aanschaffen waar let ik op?

Kunstgras is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden, zowel voor sportvelden als voor privétuinen. Het biedt een groene uitstraling het hele jaar door en vergt minder onderhoud dan natuurlijk gras. Maar hoe kies je het juiste kunstgras voor jouw behoeften? Hieronder een overzicht van belangrijke punten om rekening mee te houden bij het aanschaffen van kunstgras.

 

Wij adviseren je altijd om eerst gratis stalen aan te vragen, zodat je van tevoren weet hoe het kunstgras eruit ziet en voelt.

 

Doel van het kunstgras

Bij het kiezen van kunstgras is het belangrijk om eerst te bepalen wat het doel ervan is. Ga je het gebruiken voor decoratieve doeleinden in je tuin of op balkon? Of zoek je kunstgras voor een sportveld, speelplaats of ander intensief gebruik? Afhankelijk van het beoogde doel zijn er specifieke varianten beschikbaar met verschillende eigenschappen. Zo zal kunstgras voor een voetbalveld bijvoorbeeld slijtvaster moeten zijn dan siergras voor in je tuin. Door helder te hebben wat je doel is, kun je gerichter zoeken en een passende keuze maken.

soort kunstgras sier

Sport

Als het doel van het kunstgras sport is, dan is het essentieel om te kiezen voor een type dat specifiek is ontworpen voor intensief gebruik. Sport kunstgras is ontworpen om de impact van sportactiviteiten te weerstaan, biedt de juiste grip en heeft vaak een specifieke vezelhoogte en dichtheid die past bij de betreffende sport, zoals voetbal, golf, hockey of tennis. Daarnaast is het slijtvast en kan het goed omgaan met frequente belasting. Het is belangrijk om de specificaties van het kunstgras te controleren en eventueel advies in te winnen om de juiste match voor jouw sportactiviteiten te vinden.

 

Sier

Als het doel van het kunstgras sier is, dan zoek je naar esthetisch aantrekkelijk gras dat vooral dient ter verfraaiing van je tuin, terras of balkon. Sierkunstgras is vaak zachter en heeft een natuurlijke uitstraling, waardoor het nauwelijks te onderscheiden is van echt gras. Het hoeft niet per se bestand te zijn tegen intensieve sportactiviteiten, maar moet wel comfortabel aanvoelen onder de voeten. Kijk naar een variant met een realistische kleur, eventueel met verschillende tinten groen voor een natuurgetrouw effect. Ook is het belangrijk dat het UV-bestendig is om verkleuring door zonlicht te voorkomen.

 

Kwaliteit en materiaal

Bij de aanschaf van kunstgras is het essentieel om te letten op de soorten garens. Er zijn verschillende typen, zoals polyethyleen, polypropyleen en nylon.

materiaal kunstgras

Polyethyleen (PE

Een veelgebruikt materiaal bij de productie van kunstgras is polyethyleen. Als je voor kunstgras met PE kiest, kun je rekenen op een aantal voordelen. Ten eerste voelt het zacht en natuurlijk aan, wat prettig is voor blote voeten en spelende kinderen. Daarnaast heeft PE een goede UV-bestendigheid, waardoor het minder snel verkleurt onder invloed van zonlicht. Tot slot is kunstgras gemaakt van PE vaak duurzamer en behoudt het langer zijn oorspronkelijke uitstraling.Polypropyleen (PP) 

Een ander materiaal dat vaak wordt gebruikt voor kunstgras is polypropyleen. Als je kunstgras van PP overweegt, zijn er een paar dingen die je moet weten. PP is over het algemeen wat stugger dan polyethyleen (PE) en geeft daardoor een iets minder zacht gevoel. Desondanks is het een stevig en duurzaam materiaal. Kunstgras van PP is vaak goedkoper, wat het een aantrekkelijke keuze kan maken voor mensen met een beperkt budget. Echter, het kan iets sneller tekenen van slijtage vertonen en is minder UV-bestendig dan PE, wat kan leiden tot een wat snellere verkleuring.

 

Nylon

Nylon ook bekend als polyamide (PA), is een van de sterkste materialen die worden gebruikt voor kunstgras. Wanneer je kiest voor kunstgras van nylon, profiteer je van zijn uitstekende duurzaamheid en weerstand tegen intensief gebruik. Dit maakt het uitermate geschikt voor gebieden met veel voetverkeer, zoals speeltuinen of sportvelden. Hoewel nylon over het algemeen duurder is dan polyethyleen (PE) of polypropyleen (PP), biedt het een langere levensduur en betere veerkracht. Het behoudt zijn vorm goed, zelfs na veelvuldige belasting.

 

Bij kunstgras speelt de dichtheid een cruciale rol in zowel het uiterlijk als het gevoel. De dichtheid verwijst naar het aantal vezels of 'sprieten' per vierkante centimeter. Hoe hoger de dichtheid, hoe voller en natuurlijker het kunstgras oogt en aanvoelt. Een hoge dichtheid zorgt voor een weelderige uitstraling en biedt meer comfort onder de voeten. Het kan echter ook de prijs verhogen. Als je een realistische graslook wilt of als het gebied intensief wordt gebruikt, zoals een speelruimte, is het raadzaam om te investeren in kunstgras met een hoge dichtheid.

   Uiterlijk en gevoel

Bij het beoordelen van het uiterlijk en gevoel van kunstgras zijn er verschillende aspecten om in overweging te nemen:

uiterlijk kunstgras

Kleur

Bij het beoordelen van het uiterlijk en gevoel van kunstgras is kleur essentieel. Een natuurgetrouw kunstgras heeft vaak meerdere tinten groen om de variatie van echt gras na te bootsen. Te fel of eentonig groen kan onrealistisch ogen. Zoek naar een mix van groentinten, en eventueel wat bruin, voor het meest authentieke resultaat. Het juiste kleurenpalet zorgt voor een esthetisch aantrekkelijk en natuurlijk uitziend gazon.Poolhoogte

Bij het kiezen van kunstgras is de vezelhoogte cruciaal voor zowel het uiterlijk als het gevoel. Langere grassprieten geven een weelderige uitstraling, ideaal voor luxueuze tuinen. Kortere sprieten zien er verzorgd en strak uit, passend bij moderne buitenruimtes. Het is niet alleen een esthetische keuze; de hoogte beïnvloedt ook het comfort onder de voeten. Overweeg de gewenste look en het gevoel voordat je een beslissing neemt over de poolhoogte.

 

Textuur

Bij de aanschaf van kunstgras is de textuur van cruciaal belang voor het uiterlijk en het gevoel. Een hoogwaardige textuur bootst het gevoel van natuurlijk gras nauwkeurig na, waardoor het zacht en comfortabel aanvoelt onder de voeten. Het moet veerkrachtig zijn, met een realistische uitstraling die niet te onderscheiden is van echt gras. Een goede textuur draagt bij aan de esthetiek en de algehele ervaring van de ruimte waarin het kunstgras wordt geplaatst.Installatie en ondergrond

Bij de aanschaf van kunstgras zijn de aspecten van installatie en ondergrond van groot belang voor het uiteindelijke resultaat.

 

Drainage

Bij het aanschaffen van kunstgras is drainage een cruciaal aspect om rekening mee te houden. Een goede drainage zorgt ervoor dat water efficiënt van het oppervlak wordt afgevoerd, waardoor plassen en waterophoping worden voorkomen.

Een goed zandbed aanbrengen is essentieel voor de stabiliteit en drainage van kunstgras.Egaliseren 

Bij het leggen van kunstgras is het egaliseren van de ondergrond een cruciale stap. Een goed geëgaliseerde ondergrond zorgt voor een natuurlijk ogend en duurzaam kunstgrasveld.

 

Prijs

Vergelijk kunstgras prijzen en houd rekening met de totale kosten, inclusief installatie en eventuele accessoires.

 

Conclusie

Het kiezen van het juiste kunstgras hangt af van jouw specifieke wensen en behoeften. Door goed te letten op bovenstaande punten, kun je een weloverwogen keuze maken die past bij jouw situatie en zul je lang plezier hebben van je kunstgras.