Door de klimaatverandering krijgen we steeds vaker met extreem weer zoals hoosbuien te maken. Dat zorgt voor enorm veel wateroverlast, dus haal die tegels uit je tuin en leg er kunstgras voor in de plaats!

 

Tegeltuinen

Veel tuinen zijn vol gelegd met tegels en sierbestrating. Lekker makkelijk want zo’n “tegeltuin” ziet er altijd netjes uit en hoef je nauwelijks te onderhouden. Het zorgt echter wel voor wateroverlast door overstromingen na hoosbuien.

 

Hoosbuien

Het regenwater wordt door al die bestrating tegen gehouden. Bij een flinke hoosbui loopt al het water naar de dichtstbijzijnde put en krijgt de riolering vervolgens al dat water niet weggevoerd, met als gevolg overbelaste riolen, tunnels vol water en tuinen die één grote modderpoel worden.

Kunstgras waterdoorlatend

Alternatief kunstgras

Het is onjuist om te denken dat jouw tuin het verschil niet zal maken”, want als iedereen dat denkt, verandert er inderdaad niks. Maar als iedereen kunstgras gaat leggen op plaatsen waar nu tegels liggen, dan verandert er opeens heel veel. En met kunstgras hoef je ook niet meteen te gaan tuinieren, want kunstgras is onderhoudsarm!

 

Een groene tuin verhoogt de waarde van je woning

Uit onderzoek is verder gebleken dat investeren in je tuin loont. De taxatiewaarde van woningen is vergeleken voor en na het aanleggen van groen (kunstgras) in de tuin en men kwam tot de conclusie dat de waardestijging van het huis twee tot drie keer de investering in de tuin bedraagt. Als je kunstgras in je tuin aanlegt, ben je dus ook de waarde van je huis flink aan het verhogen. Een verzorgde groene tuin helpt daarnaast je huis ook makkelijker te verkopen.

 

Waterdoorlatend

Kunstgras is absoluut een goed alternatief, maar hoe zit het dan met die afwatering? Als je het kunstgras op de juiste manier aanlegt is dat geen enkel probleem. Kunstgras is namelijk van zichzelf zeer goed waterdoorlatend en het droogt snel. Het water dat onder het kunstgras terecht komt, moet natuurlijk ook worden afgevoerd, dus zorg er altijd voor dat het kunstgras een ondergrond heeft van zand. Hoe meer kunstgras we in de tuin leggen, hoe beter het water in de grond weg kan zakken. Kunstgras kan namelijk tot wel 60 liter water per vierkante meter per minuut verwerken! Aangeraden wordt om éénderde van de tuin met bestrating zo aan te leggen dat het water van daaruit zijn weg kan vinden om bij het kunstgras te komen en daar in de bodem weg te zakken.

 

Een regenbestendige, groene tuin

Met kunstgras maak je je tuin niet alleen regenbestendig maar ook mooi groen. Wil je dus tegels vervangen door meer groen, maar zie je meer onderhoud niet zitten, dan kun je dus het beste kunstgras kopen. Het is vaak nog onderhoudsvriendelijker dan tegels en je maakt je tuin meteen een heel stuk groener en levendiger om te zien. Hoosbuien kunnen we niet tegenhouden. Sterker nog, het zal in de toekomst alleen maar erger worden, met grote hoeveelheden neerslag in korte tijd. Tegels vervangen door kunstgras is daarom niet alleen beter voor alles en iedereen, je eigen tuin wordt er ook nog mooier en strakker van.