is kunstgras duurzaam?

Is kunstgras duurzaam en voegt dit grastapijt natuurlijke waarde toe aan je tuin? Veel mensen denken bij kunstgras niet direct aan duurzaamheid. Dat is begrijpelijk, want kunstgras biedt in tegenstelling tot echt gras geen voedsel aan diertjes.

 

Toch zijn er ook veel voordelen op te sommen waarom het wél zinvol is om kunstgras te kopen. We laten je graag kennismaken met de duurzaamheid van een kunstmatig gazon, want kunstgras is duurzamer dan je denkt!

 

Kunstgras is waterdoorlatend


Het weer verandert sterk door opwarming van de aarde. Zomers zijn heet en droog en worden afgewisseld met stevige regen- en onweersbuien. Dit leidt in bepaalde regio’s al snel tot wateroverlast.

 

Veel mensen zijn druk vanwege verschillende redenen en kiezen daarom voor een onderhoudsvrije tuin. In de praktijk betekent dit een betegelde tuin, maar hierdoor zakt regenwater minder snel de grond in.

 

Kunstgras echter is waterdoorlatend en zorgt voor een perfecte afwatering. Het laat per minuut maar liefst zestig liter water per vierkante meter door, mits je zorgdraagt voor een goed zandbed. Een uitstekende reden om te kiezen voor kunstgras!
kunstgras is waterdoorlatend

 

Kunstgras heeft geen bemesting of bestrijdingsmiddelen nodig


Een natuurlijk gazon heeft veel onderhoud nodig om het in goede conditie te houden. Met een natuurlijke grasmat grijp je al snel naar kunstmest en bestrijdingsmiddelen om het gazon groen te houden en onkruid tegen te gaan.

 

Zowel kunstmest als bestrijdingsmiddelen zijn slecht voor het milieu en om die reden niet duurzaam. Ga je voor kunstgras, dan heb je beide middelen niet langer nodig. Kunstgras blijft hoe dan ook mooi van kleur en het weinige onderhoud dat je pleegt heeft beslist geen negatieve impact op het milieu!

 

Kunstgras voorkomt waterverspilling


Zomers in Nederland worden ieder jaar warmer. Hoe vaak grijp je niet naar de tuinslang om je grasmat te redden? Het besproeien van je gazon betekent ook verspilling van kostbaar drinkwater. Juist in droge perioden is drinkwater schaars en daarom roept de overheid mensen op om hier zuinig mee om te gaan.

 

Kunstgras hoef je niet te besproeien en dit levert een enorme waterbesparing op. Gunstig voor de watervoorziening en beter voor je portemonnee. Bovendien ligt je tuin er ook in de zomer groen bij. Dat zijn heel veel voordelen!
Kunstgras duurzaam

 

Kunstgras is recyclebaar


Bij goed onderhoud gaat kunstgras met gemak twintig jaar mee. Bovendien kan je de levensduur fors verlengen door te kiezen voor recyclebaar kunstgras. Deze kunstgrassoort is honderd procent herbruikbaar en vormt daarmee geen belasting voor het milieu. Op die manier ben jij zeker van een groene grasmat zónder de natuur op enige manier te schaden. Wanneer kunstgras toe is aan vervanging voer je het op de juiste af zodat ook anderen er opnieuw plezier aan beleven.

 

Kunstgras combineer je probleemloos met natuurlijke begroeiing


Wil je altijd een groene grasmat in de tuin en tegelijkertijd de dieren in je tuin te vriend houden? Combineer kunstgras met natuurlijke begroeiing in de tuin. Creëer plekken waar vogels kunnen schuilen of kies voor bloemen en planten die vlinders en insecten aantrekken. Uiteraard is het belangrijk om deze bloemen en planten niet te bestrijden met chemische bestrijdingsmiddelen. Tegenwoordig is kunstgras haast niet meer van echt gras te onderscheiden en daarom past het prima in jouw tuin!

 

Conclusie


Kunstgras is dus wel degelijk duurzaam. Het zorgt namelijk voor een perfecte afvoer van regenwater. Bovendien hoef je voor het onderhoud van kunstgras niet naar kunstmest of bestrijdingsmiddelen te grijpen. Daarnaast verspil je bij kunstgras geen kostbaar drinkwater en verleng je de levensduur door te kiezen voor een recyclebare kunstgrassoort. Kortom: verrijk je tuin met kunstgras en ervaar zelf hoe duurzaam en milieuvriendelijk het is!