Kunstgras en droogte

Het is in Nederland zowel in het voorjaar als in deze zomer lange tijd extreem droog geweest. 2022 is zelfs sinds 1901 volgens het KNMI een van de droogste jaren geweest.

 

Heb je gras in je tuin dan moet je extreem veel water sproeien om de mooie groene kleur te behouden. Ben je even weggeweest op vakantie en teruggekomen dan is de kans groot dat het gras dor is geworden.

 

Zie het dan nog maar eens te redden. Kunstgras en droogte vormen wat dat betreft een perfecte combinatie als er sprake is van droog weer of zelfs van extreme droogte. Je kan rustig weken achtereen op vakantie gaan en bij terugkomst van dezelfde frisgroene kleur genieten.


Kunstgras en droogte: nooit meer sproeien


Droogte heeft geen enkele invloed op kunstgras en er is natuurlijk het voordeel dat je niet hoeft te sproeien. Bij extreme droogte moet je natuurlijk gras heel vaak sproeien en daarmee verbruik je veel water. Kunstgras heeft geen water nodig om mooi te blijven en mocht er een keer een hevige regenbui komen dan is dat evenmin een probleem. Kunstgras is wat dat betreft waterdoorlatend en neerslag is goed voor de bodem eronder.


Kostbaar drinkwater besparen


Het is natuurlijk ook zo dat bij het sproeien van gras er kostbaar drinkwater wordt gebruikt. In perioden van extreme droogte wordt bovendien onder meer door waterbedrijven verzocht om zo min mogelijk water te verspillen. Daarnaast kost het natuurlijk geld om elke dag de tuinslang te pakken of de sproeier aan te zetten. Wat dat betreft levert de keuze voor kunstgras een dubbel voordeel op. Naast dat de droogte er geen invloed op heeft, bespaar je kostbaar water en dat bespaart geld en spaart het milieu.


Bewust omgaan met klimaatverandering


De klimaatverandering brengt met zich mee dat het ook voor consumenten belangrijk is om daar op een bewuste manier mee om te gaan. Kunstgras is wat dat aangaat een duurzame keuze en een uitstekende oplossing ten opzichte van het toenemen van droge perioden. Iedereen kan een bijdrage leveren aan het bewust omgaan met klimaatverandering en de keuze voor kunstgras in de tuin is dan ook snel gemaakt. Kunstgras en droogte gaan prima samen, maar gewoon gras en droogte dus niet.


Feitelijk watertekort in Nederland


In het begin van de maand augustus is er sprake geweest van een feitelijk watertekort in Nederland. Er was eerst nog sprake van een dreigend waterkort op niveau 1, maar niveau2 is daarin de volgende stap geweest. Daarna ontstaat er in het kader van watertekort bij aan houdende droogte een nationale crisis. Dit betekent overigens niet dat de drinkwatervoorziening in gevaar komt, want er geldt een wettelijke leveringsplicht voor de drinkwaterbedrijven.


Geen water meer verspillen


Het is mogelijk dat de overheid bij monde van de minister van Infrastructuur en Waterstaat bijvoorbeeld het verzoek doet aan consumenten om geen water te verspillen. Dus bijvoorbeeld niet de auto te wassen of gras te besproeien met water. Niko Wanders van de Universiteit Utrecht is droogte-expert en heeft uitgerekend dat er voor een tuin in een droge periode 500 liter water nodig is. Een feitelijk watertekort betekent dat er een grotere vraag is naar water dan er door regen valt. Nog een reden om dus voor een duurzame oplossing als kunstgras te kiezen om bij droogte geen water te verspillen.


Kunstgras: dé oplossing bij droogte


Het is de verwachting dat perioden van droogte of extreme droogte steeds vaker voorkomen in Nederland. Wil je toch van een mooie frisgroene grasmat genieten en bewust omgaan met klimaatverandering door voor een duurzame oplossing te kiezen dan is kunstgras kopen de oplossing. Kunstgras heeft geen water nodig, maar is ook bestand tegen hevige regenval.


Bestand tegen neerslag


Een andere weertrend naast de extreem droge perioden is namelijk dat er ook perioden zijn met hevige neerslag. Mocht het hevig regenen dan is kunstgras waterdoorlatend en komt het water in de bodem terecht. Bovendien is kunstgras heel snel weer droog en na een forse regenbui al snel weer beschikbaar om bijvoorbeeld de kinderen op te laten spelen. Verder voorziet kunstgras in een lange levensduur en is er geen enkel onderhoud nodig. Uiteraard blijft kunstgras altijd groen en is er het hele jaar door gebruik van te maken en plezier aan te beleven.