Kunstgras en droogte

In de warme zomermaanden rijst vaak de vraag: wordt kunstgras te heet onder invloed van de zon? Dit is een belangrijk punt van overweging, vooral in gebieden waar hoge temperaturen normaal zijn.

Een andere zorg die soms naar voren komt is of kunstgras kan smelten. Wat betreft de zorg of kunstgras kan smelten: het is belangrijk om te weten dat kunstgras gemaakt is van materialen die bestand zijn tegen hoge temperaturen. Hoewel het warm kan worden, is smelten onder normale omstandigheden niet iets waar men zich zorgen over hoeft te maken. Het is echter wel goed om bewust te zijn van de warmte-eigenschappen van kunstgras bij het plannen van tuin- of speelruimtes.

 

Wordt kunstgras warm in de zon?

Ja, kunstgras kan inderdaad warmer worden dan natuurgras wanneer het aan direct zonlicht wordt blootgesteld. Dit komt doordat natuurgras vocht bevat, wat helpt bij het koelen, terwijl kunstgras dit natuurlijke koelmechanisme mist. Echter, dankzij vooruitgang in de productietechnieken van kunstgras, is de mate waarin het opwarmt in de zon aanzienlijk verminderd.  De warmte van kunstgras kun je vergelijken met die van straatwerk.

 

Welk kunstgras wordt minder warm?

Kunstgras met een C- of W-vormige vezelstructuur staat bekend om zijn vermogen om warmte sneller los te laten. Daarnaast wordt recyclebaar kunstgras vaak als een koelere optie beschouwd.

 

Traditioneel kunstgras heeft een backing van latex, die zwart is en daardoor meer warmte absorbeert. Recyclebaar kunstgras daarentegen, gebruikt vaak andere materialen die niet alleen milieuvriendelijker zijn, maar ook minder warmte vasthouden. Dit maakt ze tot een aantrekkelijke keuze voor diegenen die op zoek zijn naar een koeler kunstgras alternatief.

 

Kan kunstgras verkleuren door de zon?

Nee, kunstgras van goede kwaliteit zal niet verkleuren onder invloed van de zon. Hoogwaardig kunstgras, gemaakt van kwalitatieve garens, behoudt over het algemeen beter zijn kleur dan goedkopere varianten. Dit komt omdat bij de productie van kwaliteitskunstgras materialen worden gebruikt die beter bestand zijn tegen UV-straling.

 

Fabrikanten bieden vaak een UV-garantie, die kan variëren van 8 tot 12 jaar. Dit betekent dat het kunstgras gedurende deze periode niet zomaar zal verkleuren onder normale blootstelling aan zonlicht. Het is dus belangrijk om bij de aankoop van kunstgras te letten op de kwaliteit en de geboden UV-garantie, om zo lang mogelijk van de oorspronkelijke kleur te kunnen genieten.

 

Tips om je kunstgras te verkoelen

Wij geven jou de belangrijkste tips om jouw kunstgras koel te houden in de zomer:

 

Water sproeien:

Regelmatig je kunstgras besproeien met water is een van de meest effectieve manieren om de temperatuur te verlagen

 

Schaduw creëren:

Gebruik parasols, schaduwdoeken of planten om schaduw over je kunstgras te creëren. Dit kan helpen om directe blootstelling aan de zon te verminderen en het oppervlak koeler te houden.