Kunstgras leggen in warme zomermaanden!

Door de langdurige en toch wel extreme warmte de afgelopen zomers (en naar verwachting de komende jaren steeds vaker terugkomt) krijgen wij regelmatig de vraag wat de exacte invloed van de temperatuur is tijdens de installatie van kunstgras. Wat is nu de ideale temperatuur om kunstgras te leggen? Hoe komt het beste eindresultaat tot stand?

 

Kunstgras is gemaakt van kunststof en kunststof heeft als eigenschap dat het uit kan zetten als het warm wordt en kan krimpen als het afkoelt *. Ondanks dat ons kunstgras van hoge kwaliteit is, kan het voorkomen dat ook dit kunstgras aan werking onderhevig is. De meest ideale temperatuur voor installatie is circa 15 graden Celsius. In deze warme zomermaanden is deze temperatuur, zeker overdag, niet echt aan de orde. Maar hoe kan er voor worden gezorgd dat het uiteindelijk het gewenste resultaat wordt gerealiseerd?

 

Hieronder onze adviezen:

 

1. Uitleggen

Leg de verschillende banen kunstgras ’s ochtends uit en geef ze de tijd om te acclimatiseren. Vervolgens kan het kunstgras, op de kopse kanten op maat worden gesneden. Probeer het warmste moment van de dag en de volle zon wel te vermijden.

 

2. Verlijmen

Bij voorkeur de verschillende banen direct met elkaar verlijmen. Als het gras dan krimpt, dan zal dit alleen in de lengterichting plaatsvinden. Naden met de lengte onder de 5 meter kan je het makkelijst aan elkaar vastmaken met dubbelzijdige nadentape.

Kunstgras verlijmen met nadentape

3. Kunstgraspennen

Met kunstgraspennen wordt het gras op verschillende plaatsen vastgezet. In warme omstandigheden is het aan te raden om deze pennen om de 50 cm te plaatsen zodat het gras nog beter gefixeerd wordt en het moeilijker kan uitzetten en krimpen

Kunstgraspennen

4. Instrooien

Normaalgesproken is het gebruik van instrooizand niet per definitie nodig, echter, voor de stabiliteit is het altijd wenselijk. Instrooien vermindert de kans op het krimpen en uitzetten van kunstgras; leg in dit geval nadruk op de randen. Ga afhankelijk van de hoogte van het kunstgras uit van circa 10 kg per m2 of neem contact met ons op voor advies. Na het instrooizen van het instrooizand is het een kwestie van het invegen van het zand en daarna opborstelen van de kunstgrasmat