kunstgras in de tuin met valdempingsplaten

 

Door het toepassen van valdempende platen onder een gazon of speelplek voor kinderen, wordt een zachtere en daardoor veiligere ondergrond gecreëerd. Het geeft een comfortabele ervaring en een dempende werking bij valpartijen.Tevens zullen de valdempende platen de ondergrond egaliseren en de druk verdelen. Een ander groot voordeel is de drainerende werking van de matten, waardoor overtollig water in de bodem zal verdwijnen.

Kunstgras met valdemping en kinderen

Valdemping wordt vaak toegepast onder kunstgras in openbare ruimtes. Echter ook onder het kunstgras in particuliere tuinen bij het plaatsen van een speeltoestel wordt steeds meer gebruik gemaakt van de valdempende platen. Hierdoor wordt de impact van een valpartij gereduceerd.

Ook zonder speeltoestellen zijn de valdempende platen een uitkomst voor tuinen met kunstgras waarin wordt gespeeld door kinderen. De valdemping heeft een egaliserende werking, waardoor oneffenheden in de ondergrond verdwijnen en een vlak speelveld ontstaat, hierdoor zal de kans op een struikelpartij afnemen. De valdempende platen kunnen bij deze toepassing met een kleinere dikte volstaan, dan bij toepassing bij speeltoestellen, zodat de ondergrond bij het lopen en rennen natuurlijk blijft aanvoelen maar wel in een bepaalde mate schokabsorberend werkt.

 

valdemping en speeltoestellen

Valdemping onder kunstgras op een harde ondergrond

Niet alleen bij sport en spel worden de valdempende platen gebruikt. Ze zijn ook erg geschikt om toe te passen op een harde ondergrond, zoals een balkon of bestrating in de tuin. Hiervoor zijn de dunnere platen uitermate geschikt. Leg een laagje valdemping onder het kunstgras op de harde ondergrond, dit zal een prettigere loopervaring geven. Tevens zorgen de valdempende platen ervoor dat eventuele oneffenheden worden verborgen, zodat je bijvoorbeeld geen voegen van tegels meer ziet. Nog een bijkomend voordeel is de drainerende functie van de valdemping waardoor waterafvoer wordt bevorderd.

Het aanbrengen van valdemping onder kunstgras

Wil je valdemping gebruiken onder kunstgras? Het monteren van de platen doe je gemakkelijk zelf met behulp van onderstaand stappenplan:

1 Zorg voor een vlakke, stabiele en waterdoorlatende ondergrond. Hiervoor is een ondergrond van zand onder het kunstgras het meest geschikt.

2 Plaats nu de valdempende platen. Je kunt ze eenvoudig aan elkaar klikken. Snijd vervolgens, indien nodig, de randen bij.

3 Rol vervolgens het kunstgras uit over de valdempende platen. let er op dat bij meerdere rollen deze allemaal in dezelfde richting worden gelegd. Bij het toepassen van valdemping is er geen stabilisatiedoek meer nodig.

4 Snijd, indien nodig, het kunstgras op maat. Dit doe je aan de onderzijde tussen twee rijen vezels in.

5 Strooi nu het kunstgras in met het instrooizand.

6 Tot slot borstel je met een kunstgras bezem of andere harde bezem, het gras op. Dit doe je tegen de vezelrichting in waardoor je het instrooizand gelijkmatig verdeelt.

Kom je er zelf niet uit? Vraag iemand om met je mee te kijken. Samen komen we er ongetwijfeld uit!

valdempingsplaten

De dikte van de valdempende platen

De valdemping is verkrijgbaar in diverse diktes. De dunne platen van 10 mm zijn bijvoorbeeld geschikt voor toepassing op tegels of balkon. De platen valdemping met een dikte van 20 mm of 25 mm zijn bijvoorbeeld toe te passen onder kunstgras van speelveldjes. De dikkere matten valdemping van 35 mm, 45 mm of 50 mm zijn dan weer geschikt voor gebruik onder speeltoestellen.