kunstgras leggen balkon

Droom je van een groen paradijs op je balkon. Kunstgras leggen op je balkon is niet alleen een fantastische manier om het hele jaar door van een prachtig groen uitzicht te genieten, maar het is ook verrassend eenvoudig zelf te doen. Met een beetje voorbereiding en de juiste materialen tover je jouw balkon om in een onderhoudsvrije, groene oase waar je elke dag van kunt genieten.

 

Hoe leg ik kunstgras op een balkon?

Het leggen van kunstgras op je balkon is een geweldige manier om een groene, onderhoudsvrije ruimte te creëren. Hieronder vind je een eenvoudige handleiding die je stap voor stap door het proces leidt:

Kunstgras leggen balkon

Stap 1: Controleer de vlakheid van je balkon

Voordat je begint, is het belangrijk om te controleren of je balkon vlak en egaal is. Kunstgras vormt zich namelijk naar de ondergrond; hoe vlakker de ondergrond, hoe beter het resultaat.

Om dit te controleren plaats je bijvoorbeeld een rechte lat op je balkon, zodat je aan de onderkant van de lat gaat zien of deze op alle plaatsen het balkon raakt. Is dat het geval dan zal de ondergrond egaal zijn.

 

Tip: mocht je balkon niet helemaal vlak zijn, dan is egaliseren met valdempingsplaten een goede optie.

 

Stap 2: Zorg voor goede drainage

Controleer of water gemakkelijk van je balkon kan weglopen. Dit doe je door te kijken of er na een flinke bui tijdelijk water blijft liggen op je balkon. Is dat laatste het geval, dan kun je gebruikmaken van speciale drainagepanelen voor balkons. Deze panelen zijn ongeveer 1 cm hoog en voorzien van kleine spikes aan de bovenzijde, die helpen het kunstgras op zijn plaats te houden en tegelijkertijd een zo effectief mogelijke waterafvoer garanderen.

 

Tip: mocht het water niet eenvoudig weglopen zal het kunstgras wat langer nat blijven. Door gebruik te maken van drainagepanelen creëer je een laag tussen balkon en kunstgras en zal het gras sneller drogen.

 

Stap 3: Rol het kunstgras uit

Rol het kunstgras uit over de gewenste plek op je balkon. Het is aan te raden om het kunstgras even te laten acclimatiseren, vooral als het opgerold is geweest. Door het kunstgras uit te rollen en even te laten liggen, krijgt het de kans om mooi vlak te gaan liggen, wat het eindresultaat ten goede komt.

 

Hierbij is er nog een belangrijke tip die het verschil kan maken in hoe natuurlijk en mooi je kunstgras eruitziet. Kunstgras heeft namelijk een zogenaamde 'vleug' of 'poolrichting'. Dit betekent dat de vezels van het kunstgras een bepaalde kant op wijzen. Wanneer je tegen de poolrichting in kijkt vanuit de woning, dat is het geval wanneer de bovenkant van de spriet in jouw richting wijst, oogt het kunstgras het mooist.

 

Stap 4: Snijd het kunstgras op maat

Gebruik een scherp kunstgrasmes om het kunstgras nauwkeurig langs de randen van je balkon af te snijden. Het is belangrijk dat het kunstgras mooi strak tegen de zijkanten aan ligt voor het mooiste eindresultaat

 

Het vastmaken van kunstgras

Nadat je het kunstgras hebt uitgerold en op maat hebt gesneden, is de volgende stap het vastmaken van het kunstgras. Afhankelijk van de ondergrond waarop je het kunstgras legt, zijn er verschillende methoden om het kunstgras veilig en netjes op zijn plaats te houden.

Kunstgras vastmaken op straatwerk

Dubbelzijdige tape: Speciale dubbelzijdige kunstgrastape is een effectieve methode om kunstgras op harde ondergronden zoals straatwerk vast te maken. Plaats de tape langs de randen van het kunstgras, verwijder de beschermfolie en druk het kunstgras stevig aan.

 

 

Schuimlijm of kunstgras kit: Voor een nog stevigere bevestiging kun je kiezen voor schuimlijm of een speciale kunstgras kit. Deze lijmen bieden een sterke hechting en zijn ideaal voor oppervlakken waar extra stabiliteit gewenst is. Breng de lijm aan langs de randen van het kunstgras en druk deze aan.

 

Nadeel van het verlijmen van kunstgras

Een nadeel van het verlijmen van kunstgras is dat het niet eenvoudig meer te verwijderen is. Als je dan ook van plan bent om zware objecten, zoals bloembakken of tuinmeubels op het kunstgras te plaatsen, dan is het wellicht een optie om het kunstgras los te laten liggen.

 

Tape, lijm en kit, voor kunstgras

Veelgestelde vragen over kunstgras leggen balkon

Kan ik kunstgras op tegels leggen?

Ja, kunstgras kan op tegels of stenen worden gelegd. Het is belangrijk om rekening te houden met het feit dat kunstgras zich zal vormen naar de ondergrond.

Welk kunstgras kan op mijn balkon?

Vrijwel alle kunstgrassoorten kan je op je balkon leggen. Is je balkon niet vlak? Kies dan voor een dikkere en vollere kwaliteit, dan drukken de oneffenheden minder snel door het kunstgras heen.

Hoe zorg ik voor een goede drainage onder het kunstgras?

Voor een goede drainage is het belangrijk om gebruik te maken van speciale drainagepanelen voor het balkon.

Heeft kunstgras op een balkon speciale verzorging nodig?

Kunstgras op een balkon is zeer onderhoudsarm. Het is aan te raden om bladeren en ander vuil regelmatig te verwijderen met een bezem of stofzuiger.