Vind je dat het tijd is geworden voor kunstgras in de tuin? Misschien zie je een beetje tegen kunstgras leggen op omdat je denkt dat je een bedrijf in moet schakelen om dit voor je te leggen. Niets is echter minder waar. Het is mogelijk om zelf een mooi gazon van kunstgras in je tuin te leggen. We leggen je in dit artikel uit hoe dit kunstgras leggen in zijn werk gaat.

 

Tijd voor kunstgras?

Je hebt besloten dat jouw tuin een opknapbeurt kan gebruiken. Alleen maar tegels is een beetje saai, maar echt gras vergt behoorlijk wat onderhoud. Dan is kunstgras leggen een heel goed alternatief. Tegenwoordig ziet kunstgras er namelijk prachtig uit en is het een aanwinst voor elke tuin. Voor je begint met kunstgras leggen moet je meten hoeveel kunstgras je nodig hebt. Bekijk in wat voor ruimte er in je tuin kunstgras komt te liggen en pak de rolmaat erbij. Als je de rollen kunstgras hebt aangeschaft zorg je dat je een paar goede tuinhandschoenen bij de hand hebt. Zorg ook voor een schep, een kruiwagen en genoeg zand. Hier moet je een  laag van onder je kunstgras leggen.

kunstgras leggen
Aan de slag met kunstgras leggen

Bij het kunstgras leggen begin je natuurlijk met het weghalen van het oude gras in je tuin. Als je dit hebt gedaan, dan egaliseer je de grond zoveel mogelijk, bij voorkeur met een hark. Is alles mooi strak? Begin dan met het aanbrengen van het zand. Je kunt hier het beste bestratingszand voor gebruiken. Leg hier nu een laag die zo'n 5 tot 10 centimeter dik is. Als je hiermee klaar bent, dan is het tijd om het zandbed goed in te wateren en helemaal glad te maken. Dit is heel belangrijk, aangezien je kunstgras zich helemaal gaat vormen naar de ondergrond waar het op komt te liggen. Zit er een hobbel in je zandlaag, dan is je kunstgras ook niet mooi strak.


Kunstgras leggen

Breng nu het onderdoek aan, waarna het kunstgras leggen daadwerkelijk kan beginnen. Zorg er hierbij voor dat de rollen niet alleen netjes tegen elkaar aan liggen, maar dat ook de grassprietjes (vleug) netjes dezelfde kant opstaan. Snijd de randen af totdat ze perfect tegen elkaar aan liggen en lijm alles op de onderlaag. Hierna kan de volgende stap van het kunstgras leggen beginnen: alles pas snijden. Als alles netjes ligt ga je voor het kunstgras leggen verder met haken aanbrengen. Deze speciale haken zorgen ervoor dat alles stevig vast komt te liggen. Nog even borstelen en het kunstgras leggen is klaar!