Heb jij ook geen groene vingers? Of heb je er een hekel aan om regelmatig het gras te maaien?

 

Dan is een kunstgras tuin misschien wel iets voor jou. Met een kunstgras tuin hoef je je geen zorgen meer over je gazon te maken, want het ligt er altijd mooi bij. Zelfs in de herfst en de winter blijft je gazon er mooi fris en groen bij liggen.

 

In een hete zomer heb je geen last dat je gras bruin wordt of dat er kale plekken op ontstaan. Kortom, een kunstgras tuin is ideaal. Het bespaart je tijd en je hebt altijd een goed gazon. Daarnaast is het leggen van een kunstgras tuin zelf heel gemakkelijk te doen. Je moet natuurlijk wel met enkele zaken rekening houden, maar met één of twee dagen kun jij je perfecte kunstgras tuin hebben liggen!

Kunstgras Tuin

 

Voorbereiding

De voorbereiding zit hem voornamelijk in het uitgraven van je oude gazon om vervolgens af te voeren. Dit kan nog best wel een klus zijn, dus begin hier al enkele dagen voordat je je kunstgras tuin gaat leggen al aan.

 

Daarbij is het ook handig als het geen regenachtig weer is, want dit maakt het gras en de grond alleen maar zwaarder.

 

De ondergrond

Misschien wel het allerbelangrijkste aan het leggen van een kunstgras tuin is de ondergrond.

 

Immers, de ondergrond bepaald hoe strak het gazon van je kunstgras tuin er straks bij ligt. Een hobbelige ondergrond zal altijd overduidelijk te zien zijn aan je nieuwe gazon.

 

Besteed daarom uitgebreid de tijd om de ondergrond goed voor te bereiden. Dit begint met het uitgraven van de oude grond met zo’n 5 tot 10 centimeter.

 Kunstgras Tuin

Vervolgens vul je het gegraven gat op met straatzand. Koop voldoende straatzand, zodat je het gehele oppervlak goed kunt vullen. Vervolgens ben je toe aan een andere belangrijke taak: het nivelleren. Tijdens het nivelleren ga je met een balk over het zand heen om het zand glad te trekken. Eventueel kun je er daarna nog met een wals overheen, zodat de ondergrond goed egaal is.

 

Als het zand egaal is, breng je een stabilisatiedoek aan. Dit doek voorkomt dat het zand indeukt als je er overheen loopt en ook dat onkruid door je kunstgras heen kan groeien.

 

Het leggen van de kunstgras tuin

De ondergrond is goed egaal, dus dan kun je beginnen met het daadwerkelijk uitrollen van de rollen met kunstgras. Plooi de matten helemaal uit. Leg je meerdere banen naast elkaar, let er goed op of de richting van het gras overal gelijk is.

 

Omdat de naden elkaar meestal overlappen, snijd je aan de randen 2 tot 3 centimeter eraf. Je brengt vervolgens onder de naden een kunstgras tape aan. Druk het kunstgras goed op de tape aan. Ligt er teveel kunstgras aan de randen van het gazon? Snijdt dit dan weg en sla aan de randen kunstgrashaken om het gras vast te zetten. Breng een kunstgrashaak aan om ongeveer de 50 centimeter.

 

Afwerking

Je kunstgras tuin is nu klaar. Omdat kunstgras op rollen geleverd wordt, kan het zijn dat de grassprieten nog plat liggen. Bewerk daarom je hele kunstgras tuin met een harde borstel, zodat de grassprieten omhoog komen.

 

Dit is snel gebeurt, dus nadien is het tijd om van je nieuwe en groene kunstgras tuin te genieten!