kunstgras vastmaken

 

Overweeg jij om je tuin of terras te voorzien van kunstgras? Een uitstekende keuze, want kunstgras geeft je tuin en terras een frisse en groene uitstraling. Kunstgras is zo goed als onderhoudsvrij en dus ben je het hele jaar verzekerd van een mooie buitenruimte. Maaien, bemesten en sproeien, dit soort activiteiten behoren dankzij kunstgras voorgoed tot de verleden tijd!

 

Ondanks dat onze kunstgrassen van hoge kwaliteit zijn, kan het voorkomen dat de kunstgrassen aan werking onderhevig zijn. De stijgende temperatuur kan invloed hebben op het kunstgras, er bestaat een risico dat de grasmat uitzet. Daarnaast kan een dalende temperatuur resulteren in een krimpende grasmat.. Op welke manier is het krimpen en uitzetten van een grasmat zoveel mogelijk te voorkomen en wat is de beste temperatuur om kunstgras te installeren?

 

We vertellen je er alles over in dit blogartikel en geven je een aantal tips om dit slim aan te pakken.

Kan kunstgras krimpen en uitzetten?

Kunstgras is van hoge kwaliteit, maar toch kan de buitentemperatuur invloed hebben op de grasmat. Kunstgras is namelijk gemaakt van kunststof en bij warm weer zet de grasmat uit. Bovendien krimpt een grasmat zodra de temperatuur daalt. Helaas kan het kunstgras aan deze werking onderhevig zijn, maar gelukkig kun je van alles doen om dit soort risico's zoveel mogelijk te beperken.

 

Vooral een correcte installatie van kunstgras helpt bij het voorkomen van allerlei problemen. In de komende alinea's geven we je een aantal tips om het krimpen en uitzetten van een grasmat te voorkomen. Ga je mee op ontdekkingstocht?

 

Bevestig kunstgras met voldoende kunstgrashaken

Het krimpen en uitzetten van kunstgras kun je voorkomen door het gebruik van voldoende kunstgrashaken. Plaats deze pennen of haken om de vijftig centimeter voor een juiste fixatie van het kunstgras. Bovendien helpen kunstgraspennen je aan een stevig en strak gazon.

 

 

Een kunstgrasmat blijft dankzij gebruik van deze pennen perfect op zijn plaats liggen. De haken verdwijnen overigens volledig in de grasmat en vallen niet op. Ze hebben dus geen invloed op de uitstraling van je gazon! Bereken direct hoeveel kunstgrashaken je nodig hebt door de omtrek van het gazon te meten. Voor een oppervlak van zestien vierkante meter (vier meter lang en vier meter breed) heb je in totaal dus 32 kunstgrashaken nodig.

 

Gebruik voldoende instrooizand

Doorgaans is het gebruik van instrooizand niet per definitie nodig.
Voor de stabiliteit van kunstgras raden wij echter aan om instrooizand te gebruiken. Dit heeft als voordeel dat je de grasmat minder vaak hoeft te borstelen en het vermindert de kans op krimpen en uitzetten van een grasmat. In dit verband is het vooral belangrijk om de randen van kunstgras extra aandacht te geven. Gebruik ongeveer tien kilo zand per vierkante meter voor het gewenste resultaat. Wel stimuleer je met instrooizand de groei van onkruid. Gebruik daarom bij het leggen van kunstgras altijd een stabilisatiedoek. Op die manier ga je de groei van onkruid perfect tegen! Wij hebben alles in huis om jou te helpen bij een correcte installatie.

 

 

Wat is de ideale temperatuur om kunstgras te leggen?

De beste temperatuur om kunstgras te leggen ligt rond de vijftien a twintig graden Celsius. Werk in ieder geval niet tijdens hartje zomer, want bij hogere temperaturen zet kunstgras uit. Leg je kunstgras in de zomer? Rol de banen kunstgras in de ochtend uit zodat het voldoende tijd krijgt om te acclimatiseren. Vervolgens kan de grasmat op de kopse kant op maat worden gesneden. Je doet er ook goed aan de verschillende stroken kunstgras, indien nodig, direct met elkaar te verlijmen. Mocht het gras toch gaan krimpen, dan gebeurt dit alleen in de lengterichting. Werk verder zo min mogelijk op het heetste moment van de dag en gebruik voldoende kunstgraspennen en instrooizand voor een strak eindresultaat. Dit helpt je uiteindelijk aan een stralend gazon!

 

Bestel kunstgras benodigdheden voor een correcte installatie

Kunstgras aanbrengen in de buitenruimte? Zorg dat je naast het kunstgras ook andere benodigdheden aanschaft voor een complete installatie. Kunstgraspennen, maar ook instrooizand en eventueel lijm & lijmband of kunstgrastape helpen je om kunstgras op de juiste manier te leggen. Bestel er verder een stabilisatiedoek bij voor een vlak gazon en om de groei van onkruid en graafwerk door mollen tegen te gaan. Wordt kunstgras intensief gebruikt door spelende kinderen? Breng valdemping aan onder het kunstgras om de kans op allerlei nare blessures te verminderen. Overigens leg je kunstgras eenvoudig zelf aan, maar ook kun je ervoor kiezen om de grasmat te laten leggen door onze specialisten.

 

Win advies in bij een expert van Kunstgrasdirect.nl

Wil je het krimpen en uitzetten van kunstgras voorkomen? Neem bovenstaande tips vooral ter harte en zorg voor een correcte installatie. Wellicht vind je het ook prettig om je wensen te bespreken met een specialist. Raadpleeg vooral een van onze specialisten voor advies op maat. We voorzien je graag van de benodigde handvatten om kunstgras op de juiste wijze te leggen. Kortom: zie erop toe dat je kunstgras correct installeert en laat je bij twijfel altijd bijstaan door een deskundige! Lees hier meer over kunstgras en warmte en wat je kan doen om het koel te houden.