kunstgras vastmaken

Overweeg jij om je tuin of terras te voorzien van kunstgras? Een uitstekende keuze, want kunstgras geeft je tuin en terras een frisse en groene uitstraling. Kunstgras is zo goed als onderhoudsvrij en dus ben je het hele jaar verzekerd van een mooie buitenruimte. Maaien, mesten en sproeien, dit soort activiteiten behoren dankzij kunstgras voorgoed tot de verleden tijd!

 

Toch is er ook een belangrijk aandachtspunt wanneer je overweegt om over te stappen op kunstgras. De stijgende temperatuur heeft invloed op kunstgras, want er bestaat een risico dat de grasmat uitzet. Daarnaast resulteert een dalende temperatuur in een krimpende grasmat. Op welke manier is het krimpen en uitzet van een grasmat te voorkomen en wat is de beste temperatuur om kunstgras te installeren?

 

We vertellen je er alles over in dit blogartikel en geven je een aantal tips om dit slim aan te pakken.

Kan kunstgras krimpen en uitzetten?


Kunstgras is van hoge kwaliteit, maar toch heeft de buitentemperatuur invloed op de grasmat. Kunstgras is namelijk gemaakt van kunststof en bij warm weer zet de grasmat uit. Bovendien krimpt een grasmat zodra de temperatuur daalt. Helaas is kunstgras aan deze werking onderhevig, maar gelukkig kan je van alles doen om dit soort risico's zoveel mogelijk te beperken.

 

Vooral een correcte installatie van kunstgras helpt bij he voorkomen van allerlei problemen. In de komende alinea's geven we je een aantal tips om het krimpen en uitzetten van een grasmat te voorkomen. Ga je mee op ontdekkingstocht?

 

Bevestig kunstgras met voldoende kunstgrashaken


Het krimpen en uitzetten van kunstgras voorkom je bijvoorbeeld door het gebruik van voldoende kunstgrashaken. Plaats deze pennen of haken om de vijftig centimeter voor een betere fixatie van kunstgras. Bovendien helpen kunstgraspennen je aan een stevig en strak gazon.

 

 

Een kunstgrasmat blijft dankzij gebruik van deze pennen perfect op zijn plaats liggen. De haken verdwijnen overigens volledig in de grasmat en vallen niet op. Ze hebben dus geen invloed op de uitstraling van je gazon! Bereken direct hoeveel kunstgraspennen je nodig hebt door de omtrek van het gazon te meten. Voor een oppervlak van zestien vierkante meter (vier meter lang en vier meter breed) heb je in totaal dus 36 kunstgraspennen nodig.

 

Gebruik voldoende instrooizand


Voor de stabiliteit van kunstgras raden wij te allen tijde aan om instrooizand te gebruiken. Dit heeft als voordeel dat je de grasmat minder vaak hoeft te borstelen en het voorkomt krimpen en uitzetten van een grasmat. Het is vooral belangrijk om de randen van kunstgras aandacht te geven. Gebruik ongeveer tien kilo zand per vierkante meter voor het gewenste resultaat. Wel stimuleer je met instrooizand de groei van onkruid. Gebruik daarom bij het leggen van kunstgras altijd een wortel- of stabilisatiedoek. Op die manier ga je de groei van onkruid perfect tegen! Wij hebben alles in huis om jou te helpen aan een correcte installatie.

Wat is de ideale temperatuur om kunstgras te leggen?


De beste temperatuur om kunstgras te leggen ligt rond de vijftien a twintig graden Celsius. Werk in ieder geval niet tijdens hartje zomer, want bij hogere temperaturen zet kunstgras uit. Leg je kunstgras in de zomer? Rol de banen kunstgras in de ochtend uit zodat het voldoende tijd krijgt om te acclimatiseren. Je doet er ook goed aan de verschillende stroken kunstgras direct met elkaar te verlijmen. Mocht het gras toch gaan krimpen, dan gebeurt dit alleen in de lengterichting. Werk verder zo min mogelijk op het heetste moment van de dag en gebruik voldoende kunstgraspennen en instrooizand voor een strak eindresultaat. Dit helpt je uiteindelijk aan een stralend gazon!

 

Bestel kunstgrasbenodigdheden voor een correcte installatie


Kunstgras aanbrengen in de buitenruimte? Zorg dat je naast kunstgrasmatten ook andere benodigdheden aanschaft voor een complete installatie. Kunstgraspennen, maar ook instrooizand en lijm helpen je om kunstgras op de juiste manier te leggen. Bestel er verder een stabilisatiedoek bij om de groei van onkruid en graafwerk door mollen tegen te gaan. Wordt kunstgras intensief gebruikt door spelende kinderen? Breng valdemping aan onder het kunstgras om allerlei nare blessures te voorkomen. Overigens leg je kunstgras gemakkelijk zelf, maar het staat je helemaal vrij om de hulp in te schakelen van een familielid of vriend!

 

Win advies in bij een expert van Kunstgrasdirect.nl


Wil je het krimpen en uitzetten van kunstgras voorkomen? Neem bovenstaande tips vooral ter harte en zorg voor een correcte installatie. Wellicht vind je het ook prettig om je wensen te bespreken met een specialist. Raadpleeg vooral een van onze specialisten voor advies op maat. We voorzien je graag van de benodigde handvatten om kunstgras op de juiste wijze te leggen. Kortom: zie erop toe dat je kunstgras correct installeert en laat je bij twijfel altijd bijstaan door een deskundige!