
Heb je last van overtollig regenwater in de tuin na een hevige regenbui? Het huidige klimaat van lange droge periodes afgewisseld met stevige regenbuien, daagt je uit om je tuin efficiënt en duurzaam in te richten.
Bij het zorgvuldig aanleggen van kunstgras, zakt regenwater rustig de grond in en voorkom je wateroverlast in de tuin. Kunstgras is daarom een aantrekkelijk alternatief voor straatwerk. Hoe zit dat met kunstgras en regenwater, bijten die elkaar niet? En hoe leg je een kunstmatig gazon aan?
Waarom kunstgras?
Heb je een gazon in de tuin en ben je er ieder seizoen actief mee bezig om het in topconditie te houden? Een kunstgrastapijt is altijd mooi en heeft veel minder onderhoud nodig dan een natuurlijk gazon. Bemesten, verticuteren of inzaaien, al dit soort taken behoren met kunstgras tot de verleden tijd. Een kunstmatig gazon is ook in trek omdat het geen pollen bevat, een uitkomst voor mensen met een allergie of hooikoorts.
Tegelijkertijd is kunstgras een interessante optie wanneer je geen gazon hebt, maar wel een tuin vol straatwerk. Waarom dit zo is, leggen we je uit in de volgende alinea’s.
Een veranderd klimaat en straatwerk dragen bij aan wateroverlast
Door het veranderde klimaat kampen we ook in Nederland steeds vaker met wateroverlast. Het regent minder vaak, maar zodra de hemel zich opent, valt er heel wat water uit de lucht. Veel mensen hebben geen puf of tijd om de tuin te onderhouden en kiezen daarom voor bestrating. Dit heeft echter geen absorberende werking en dus kan het regenwater tijdens een hevige regenbui niet goed de grond inzakken.
Dit overtollige regenwater resulteert heel vaak in wateroverlast, omdat regenwater direct in het riool terechtkomt en dit heeft als gevolg dat veel straten onder water komen te staan.
Wateroverlast in je tuin? Creëer een gazon van kunstgras
Bespeur ook jij de nodige wateroverlast na heftige regenbuien? Voorkom wateroverlast door straatwerk te vervangen door kunstgras. Een kunstmatig gazon is waterdoorlatend en heeft van nature een goede drainage. Het is zelfs zo dat kunstgras gemiddeld zestig liter per minuut doorlaat. Dankzij de piepkleine gaatjes blijft het water niet op je gazon staan, maar zakt water snel en efficiënt de grond in.
Let er wel op dat je kunstgras op een goede manier aanlegt, want anders kamp je alsnog met wateroverlast. Hoe je dat doet? Je leest er alles over in de laatste alinea.
Waarom is kunstgras beter dan straatwerk?
Droom je van een onderhoudsvriendelijke tuin waarbij je straatwerk en groen met elkaar combineert? Vervang je huidige gazon door kunstgras of verwijder het nodige straatwerk en leg een kunstmatig gazon aan. Je tuin moet langdurige hoos- en regenbuien kunnen verdragen en dat ga je met alleen straatwerk niet redden. Het leggen van een kunstgras is een uitstekende maatregel die je kunt nemen om wateroverlast tegen te gaan. Tuinen die grotendeels bedekt zijn met tegels, zorgen voor een overbelasting van het riool. Een betegelde tuin neemt namelijk geen water op.
Perfecte afvoer van regenwater
Wil je je tuin toekomstbestendig maken en overtollig regenwater zo snel mogelijk afvoeren? Verdiep je in de mogelijkheden van waterdoorlatend kunstgras. Het is een aantrekkelijk alternatief om regenwater in de grond te laten zakken zónder dat je bang hoeft te zijn voor een overbelast riool. Bovendien ziet je tuin er dankzij kunstgras altijd groen uit! Tegenwoordig is een tapijt van kunstgras haast niet meer te onderscheiden van een natuurlijk gazon. Bovendien gaat je nieuwe gazon jarenlang mee en dus doe je een slimme investering die zich dubbel en dwars terugverdient.
Strijd tegen wateroverlast in je tuin met kunstgras
Kunstgras en regenwater bijten elkaar dus niet. Regenwater wordt snel afgevoerd dankzij de minuscule gaatjes in het grastapijt. Ga daarom op zoek naar kunstgras in een kleur die je aanspreekt en verrijk je tuin met een spiksplinternieuw gazon. Bereken hoeveel vierkante meters je nodig hebt en geniet op korte termijn van een fantastisch gazon waar je zeker tien jaar plezier aan beleeft!
Kunstgras leggen, hoe doe je dat?
Ga je voor een onderhoudsvriendelijke tuin waar je iedere dag met plezier vertoeft? Kunstgras leggen is een betaalbare manier om dit te realiseren, maar hoe doe je dat?
1. Verwijder eerst de bestrating en/of het oude gazon;
2. Breng een egaal zandbed aan voor een goede drainage;
3. Plaats het stabilisatiedoek en snijd het op maat;
4. Bevestig het kunstgras.
Kunstgras leggen doe je dus gewoon zelf, maar uiteraard kun je altijd advies inwinnen bij een specialist.