Kunstgras leggen in het najaar

Wil jij aankomend voorjaar genieten van een groene en onderhoudsarme tuin? Dan is het een goed idee om dit najaar kunstgras te leggen. Er zit nog geen vorst in de grond, waardoor je nog gemakkelijk een gazon van kunstgras kunt leggen. In de herfst zijn er zat mooie dagen om in de tuin te werken. Ga lekker aan de gang in de tuin en profiteer volgend jaar van een schitterend groen gazon.Hele jaar groene tuin

Je tuin ligt er het hele jaar door mooi bij met kunstgras. Vanwege de technologische vernieuwingen is een gazon van kunstgras tegenwoordig haast niet meer van echt te onderscheiden.

 

Je kunt het zachte grastapijt op allerlei oppervlakten plaatsen, van je tuin tot op je balkon of dakterras. Het mooie van kunstgras, is dat je dit bijna het hele jaar door kunt plaatsen. De maanden oktober tot en met december zijn uitermate geschikt, omdat de grond nog zacht is en de temperatuur vergelijkbaar met die in het voorjaar.

Kunstgras het hele jaar groen

Als het een droog najaar is met milde temperaturen, kan dit seizoen zelfs de beste tijd zijn voor een tuinrenovatie. Je kunt namelijk direct van je nieuwe gazon genieten als straks het voorjaar weer aanbreekt. Is het erg regenachtig? Dan kun je beter wachten tot er een drogere tijd aanbreekt. Het kunstgras moet zich namelijk goed kunnen hechten aan de lijm. Het instrooizand kan daarnaast gaan opklompen als het vochtig wordt.Is het een hele natte periode? Dan kan je eventueel het kunstgras nog leggen in de winter. Kunstgras is wel wat stugger bij lage temperaturen, waardoor het moeilijker is om plooien weg te krijgen. Ook kunnen de uiteinden langs de randen wat omhoog blijven staan. Het kunstgras wordt namelijk geleverd op een rol en heeft de neiging om die vorm aan te houden. Dit hoeft echter geen probleem te zijn, want als de temperaturen straks weer stijgen neemt het gazon alsnog de juiste vorm aan.

 

Je kunt kunstgraslijm gebruiken bij temperaturen van ten minste 5 graden Celsius. Vriest het? Dan is het niet mogelijk om een gazon van kunstgras aan te leggen. Bevroren grond kan namelijk niet afgegraven worden. Voor jezelf wordt het ook een stuk zwaarder om de grond voor te bereiden als het koud is buiten.Aandachtspunten kunstgras leggen in het najaar

 

Het najaar is een uitstekende periode om kunstgras te leggen. Let wel op de volgende aandachtspunten:

 

  • Wacht bij voorkeur op een aantal droge dagen zonder (veel) wind.
  • Wind kan ervoor zorgen dat het onderdoek niet goed blijft liggen. Dit kan plooien in het kunstgras veroorzaken, dus let er goed op dat het onderdoek strak ligt over de gehele oppervlakte.
  • Lichte regen is niet erg. Zware regenval kan wel problemen opleveren, zeker tijdens het verlijmen van het kunstgras.
  • Bezanden doe je altijd het beste bij droog weer.

 

Zelf kunstgras aanleggen

Je kunt ervoor kiezen om het kunstgras zelf aan te leggen of om dit te laten doen door een hovenier. Om aan de slag te gaan, verwijder je eerst het oude gras of tegels. Egaliseer de ondergrond en breng een zandbed aan. Vervolgens ga je het zandbed inwateren en uitvlakken. Leg het onderdoek en rol daarna het kunstgras uit.

 

De naden snij je netjes af en lijm je netjes vast. Je bent nu bijna klaar. Sla het kunstgras vast met haken en borstel het op voor het mooiste resultaat! Nu ben jij klaar om te genieten van een prachtig groen gazon, dat de hele winter mooi groen blijft.Kunstgras laten leggen

Het zelf leggen van een kunstgrastapijt is niet heel ingewikkeld. Ook vinden veel mensen het prettig om zelf wat in de tuin te rommelen in het najaar. Heb jij geen tijd om zelf het kunstgras te leggen? Of laat je dit liever over een een professionele partij? Dan kun je natuurlijk altijd hulp inschakelen. Hoe lang het duurt om kunstgras aan te leggen, hangt af van diverse factoren. Over het algemeen ben je zelf zo'n 2 tot 4 uur kwijt aan het plaatsen van een rechthoekig kunstgrasveld inclusief grondwerk. Rondingen en hoeken, een grote of kleine tuin of een tuin met hoogteverschillen zorgen voor extra uitdagingen.