Kunstgras wordt steeds populairder. Een van de redenen daarvan is, dat kunstgras met de juiste instructies ook prima zelf aan te leggen is. Het belangrijkste is om een goede stabiele en egale ondergrond te hebben, alvorens het kunstgras gelegd kan worden. Je wilt immers niet dat het kunstgras gaat verzakken.

 

Wij helpen je graag een handje op weg! In deze blog vertellen we je dan ook in eenvoudige stappen hoe het kunstgras er binnen de kortste keren perfect bijligt. Een hele leuke uitdaging voor de doe-het-zelver, want op deze manier wordt het zelf aanleggen van kunstgras echt heel eenvoudig!

 

Waarom zelf kunstgras leggen?

 • Binnen één dag te realiseren
 • Zelf leggen geeft een heleboel voldoening
 • Het bespaart je een hoop geld
 • Nooit meer grasmaaien, bemesten en sproeien

 

Hulpmiddelen

Om het kunstgras zelf te leggen heb je de volgende materialen en gereedschappen nodig:

 

 • Schop
 • Hark
 • Bezem
 • Trilplaat
 • Waterpas
 • Een lange houten (richt) lat
 • Hamer
 • Meetlint
 • Scherp stanleymes (en extra mesjes)
 • Zand
 • Kunstgras
 • Stabilisatiedoek
 • Kunstgraspinnen
 • Kunstgrastape/lijmband

 

Stappenplan

Hieronder volgt een stappenplan voor het zelf leggen van kunstgras. Wij raden je aan deze goed door te lezen, waarna je het kunstgras kan gaan aanbrengen in je tuin.

 

Stap 1: Bestel het kunstgras en overige materialen

Voordat je begint met het zelf aanleggen van kunstgras heb je dus verschillende materialen nodig. Kijk voordat je begint of je in het bezit bent van al deze spullen. Zo niet, bestel deze dan. Dat kan heel eenvoudig online bij de betere webwinkel! Daarmee voorkom je dat je tijdens het aanleggen voor verrassingen komt te staan die de aanleg vertragen.

 

De meeste van de hier bovenstaande producten zijn noodzakelijk voor het leggen van kunstgras, maar er zijn enkele dingen dieje niet altijd nodig zult hebben. Als het grasveld niet breder wordt dan 4 meter, dan hoef je geen lijmband aan te schaffen. Deze tape is namelijk voor het aan elkaar lijmen van meerdere kunstgrasdelen.

 

Stap 2: Verwijder alle beplanting

Voordat je kunstgras legt, moet eerst de bodem goed worden voorbereid. Dit doe je door al het oude gras en planten uit te graven. Egaliseer vervolgens de donkere aarde. Kunstgras kan in de tuin op verschillende soorten ondergrond geplaatst worden, maar het is niet verstandig om kunstgras direct op zwarte aarde te leggen. Zwarte aarde is namelijk heel moeilijk egaal te krijgen en daarnaast voert zwarte aarde het water veel minder goed af dan zand.

 

Stap 3: ophoogzand aanbrengen

Zorg dus voor een stabiele ondergrond, die vlak en drainerend is. Breng daarom een flinke laag ophoogzand aan op de zwarte grond en egaliseer deze met een hark. De hoogte van het zandbed is afhankelijk van de laag die er onder ligt. Als dat een goede waterdoorlatende ondergrond is, dan volstaat 5 tot 10 cm zand. Is de ondergrond echter slecht waterdoorlatend, zoals bij kleigrond, dan is 15 cm zand gewenst. Houd als totale hoogte van het zandbed ongeveer 1 a 2 cm lager aan dan de bestrating die al aanwezig is.

 

Stap 4: Verstevig de ondergrond

Egaliseer met behulp van een trilplaat het ophoogzand tot een stevige ondergrond.

 

Stap 5: Maak het zandbed waterpas

Met een waterpas en een lange (richt) lat werkt je het zandbed netjes af naar een gelijke hoogte (ook wel afreien genoemd). Het kunstgras zal zich na de aanleg namelijk gaan vormen naar de ondergrond. Als deze niet vlak is, dan zullen er hobbels of kuilen tevoorschijn gaan komen. Een strakke ondergrond is dus van groot belang.

 

Stap 6: Leg het stabilisatiedoek

Voordat je het kunstgras uitrolt, leg je eerst het stabilisatiedoek op het zandbed. Een stabilisatiedoek (ook wel geovlies/geotextiel) genoemd, wordt tussen het kunstgras en de ondergrond geplaatst. Het doek is belangrijk om te plaatsen, zodat je een stabielere oppervlakte houdt door de optimale drukverdeling er tevens geen onkruid door de kunstgrasmat heen kan komen. Wordt er geen stabilisatiedoek geplaatst, dan komt er onkruid door het kunstgras heen en komen er bobbels in de grasmat. Rol het doek zo uit, dat het aan alle kanten ongeveer 10 cm uitsteekt. Moet je meerdere banen stabilisatiedoek leggen, overlap de stroken dan met ongeveer 15 cm. Door tijdelijk iets op de hoeken van het stabilisatiedoek te leggen voorkom je dat het wegwaait wanneer je naar de volgende stap gaat.

 

Stap 7: Leg het kunstgras

Het is zover. Het is tijd om het kunstgras te gaan leggen. Het is het belangrijk om te letten op de vleugrichting van de vezels van het kunstgras. De grassprieten moeten wijzen richting het terras of althans richting de plek waar je het meeste vanaf kijkt, want dat geeft het mooiste resultaat. Zorg ervoor dat je rondom een kleine overlapping hebt, zodat dit naderhand afgesneden kan worden. Zo kan je het geheel netjes en strak insnijden tegen de omringende delen, zoals bestrating of wanden. Leg je het kunstgras in de voortuin? Laat dan de grassprieten van het kunstgras naar de straat wijzen. Als je meerdere stroken kunstgras gaat leggen, let er dan op dat je de vleug van alle stroken in dezelfde richting legt.

 

Als je meerdere stukken kunstgras tegen elkaar moet lijmen, leg de stukken tegen elkaar met ongeveer 2 a 3 millimeter speling tussen de stukken in. Raadzaam is om tussendoor even te kijken of de naad mooi is en een keer tegen de vezels in door het gras te strijken met je hand, zodat je kunt zien of de naad mooi weg valt en de vezels in elkaar vallen. Plak de randen met de tape zorgvuldig aan elkaar vast. Druk het geheel vervolgens nog een keer stevig aan.

 

Stap 8: Snij het kunstgras bij

Zodra het kunstgras goed ligt snij je het overtollig kunstgras netjes en voorzichtig af met een stanleymes. Heb je bijvoorbeeld een verhoogde bloembak of een muur aan de kant zitten, snij het kunstgras dan aan de onderkant centimeter voor centimeter op maat. Let hierbij goed op dat je aan de onderkant langs de stiknaad snijdt en met de richting van de vezels mee. Hierdoor snijd je namelijk geen kunstgrasvezels af. Wanneer het kunstgras langs de bestrating of een opsluitband ligt, kan je het van bovenaf op maat snijden. Houd je stanleymes dan strak tegen bijvoorbeeld de bestrating en met een zagende beweging snijdt je het kunstgras voorzichtig en nauwkeurig af.

Stap 9: Veranker het gazon

Om je kunstgras goed op z'n plek te houden moet je het verankeren. Sla met een hamer de metalen kunstgraspinnen in de grond op de hoeken en langs de randen van het kunstgras. Hierdoor blijft het kunstgras beter op z'n plek liggen, waait het niet op en is het voor kinderen of huisdieren lastiger om los te maken.

 

Stap 10: Borstel het kunstgras

Borstel je nieuwe grasmat nog even tegen de kijkrichting in met een harde bezem en je bent klaar! Veel succes.