stabilisatiedoek onder kunstgras

Een goede opbouw van kunstgras is belangrijk. Door het creëren van een goede ondergrond verzakt kunstgras niet en daarom is een stevig zandbed aanbrengen essentieel. Verder is ook een stabilisatiedoek van belang, want dit houdt de grond egaal en voorkomt kuilen in het gazon. Ga je kunstgras leggen en wil je dit op de juiste manier doen? Zorg voor een goede basis door middel van een zandbed en stabilisatiedoek. Hoe je dat doet, lees je in dit blogartikel.

stabilisatiedoek

 

Wat is een zandbed?


De ondergrond van kunstgras dient stabiel en egaal te zijn en daarom kies je voor het aanbrengen van een zandbed. Met deze fundering zorg je dat regenwater snel wordt afgevoerd. Om die reden breng je een zandbed aan van straatzand. Deze zandsoort is grof en daarmee waterdoorlatend. straatzand wordt vaak gebruikt bij het invegen van straatwerk. Breng een zandlaag aan van vijf tot tien centimeter en druk de zandlaag aan met een trilplaat of wals.

 

Welke voordelen biedt een zandbed?


Het aanbrengen van een stevig zandbed levert je twee belangrijke voordelen op. We vatten ze krachtig samen:

1. Regenwater wordt snel en efficiënt afgevoerd en daarmee voorkom je plassen op je gazon en in je tuin;
2. Een zandbed zorgt voor een stabiele en egale onderlaag en dit belet kuilen in het kunstgras.

Combineer de aankoop van kunstgras daarom met straatzand en investeer in een stabiele ondergrond!

 

Wat is de functie van een stabilisatiedoek?


Bij een natuurlijk gazon is er een groot risico op onkruid, mos en mollen. Een enorme tijdvreter en ook levert het vaak de nodige frustraties op. Een stabilisatiedoek is dé manier om dit bij kunstgras tegen te gaan. Dit doek leg je tussen het zand en kunstgras in. Het houdt de grond egaal en voorkomt kuilen in je gazon vanwege intensief gebruik. Het leggen van kunstgras gaat ook makelijker met stabilisatiedoek, je trekt het kunstgras makkelijk over het doek heen, zonder dat het zandbed overhoop getrokken wordt. Bovendien ben je dankzij een stabilisatiedoek geen uren bezig met het wieden van onkruid.

 

Een stabilisatiedoek is waterdoorlatend


Het bevestigen van een stabilisatiedoek brengt nog een ander, belangrijk voordeel met zich mee. Een stabilisatiedoek is waterdoorlatend en dus ontstaan er geen plassen op je gazon na een fikse regenbui. Door klimaatverandering vallen er vaak fikse regenbuien en daarom is een stabilisatiedoek een absolute aanrader. Kortom: met dit gronddoek blijven kunstgrasmatten stabiel liggen zónder risico op enorme wateroverlast.

kunstgras

 

Hoe breng je een zandbed en stabilisatiedoek aan?


Ga je kunstgras leggen in je tuin? Met behulp van onderstaand stappenplan zorg je voor een perfecte basis:

1. Verwijder eerst het oude gazon en graaf de ondergrond uit met een diepte van vijf tot tien centimeter;
2. Egaliseer de ondergrond met een hark en breng vervolgens het zandbed aan. Water het in en gebruik een wals of trilstamper om de zandlaag te egaliseren. Dit is belangrijk om te doen, want kunstgras vormt zich naar de ondergrond;
3. Creëer een veilige en zachte ondergrond voor kinderen door middel van valdempingsplaten(dit is niet noodzakelijk);
4. Breng vervolgens het stabilisatie- of onderdoek aan en zet het op de hoeken vast met kunstgrashaken. Een aanrader wanneer het kunstgras in de toekomst intensief wordt gebruikt;
5. Heb je de vier voorgaande stappen zorgvuldig doorlopen? De hoogste tijd om de kunstgrasmatten uit te rollen en op maat te snijden voor een perfect eindresultaat;
6. Gebruik tot slot eventueel instrooizand om het gazon te verzwaren en te stabiliseren.

Wanneer je deze stappen nauwkeurig opvolgt, verzeker jij je van een onderhoudsvrije tuin die zeker vijftien jaar meegaat! Enthousiast? Bereken hoeveel vierkante meter kunstgras jij nodig hebt in de buitenruimte!

 

Kunstgras leggen in je tuin? Investeer in een zandbed en stabilisatiedoek!


Een instabiele ondergrond bij kunstgras levert een hoop gedoe op en daarom kies je voor het aanbrengen van een zandbed en het bevestigen van een stabilisatiedoek. Dit helpt je aan een gazon van kunstgras waar je weinig omkijken naar hebt. Het leggen van kunstgras doe je helemaal zelf, maar het is altijd een optie om hulp in te schakelen van familie en/of vrienden. Heb je advies nodig bij je aankoop van kunstgras of accessoires? Schroom vooral niet om contact op te nemen met een van onze kunstgrasspecialisten. We helpen je graag op weg!