
Het eerste zomerzonnetje is doorgebroken en heel Nederland lijkt te ontwaken. Iedereen is in de tuincentra of in zijn tuin te vinden. Het is immers tijd om de tuin zomerklaar te maken en dat betekent: grasmaaien!
Terwijl jouw naaste buren, achterburen en overburen druk bezig zijn met onkruid verwijderen en grasmaaien, vul jij je glaasje iced tea nog een keertje bij en zak je wat dieper weg in je tuinstoel.
Terwijl heel Nederland druk aan het tuinieren is, geniet jij namelijk al van het aanblik van jouw prachtige, altijd groene kunstgras!
De voordelen van kunstgras
Heb jij kunstgras in je tuin liggen? Dan geniet je al van de voordelen die dit stukje groen je brengt. Overweeg je kunstgras aan te leggen, maar twijfel je nog? Wij vertellen je graag meer over de voordelen die kunstgras met zich meebrengt. Daarnaast gaan we dieper in op het weinige onderhoud dat kunstgras nodig heeft, zodat je goed voor je aankoop kunt zorgen en er lang van geniet.
Weinig onderhoud
Groen is onmisbaar in de tuin. De kleur brengt ons in een rustige stemming en het is veel fijner om tegen een groen gazonnetje aan te kijken dan tegels. Toch is een echte grasmat niet voor iedereen. Als het veel regent, moet je het vaak maaien – een flinke klus als je een groot gazon hebt! Niet alleen het gras groeit hard, maar ook het onkruid. Regelmatig onkruid wieden is dus ook een must. Als het weinig regent, moet je sproeien, soms wel twee keer per dag. Het onderhouden van echt gras kost dus veel tijd en bovendien geld. Een gazon van kunstgras vraagt veel minder aandacht. Sproeien en grasmaaien is immers niet nodig. Onkruid heeft ook geen kans, zolang de grasmat goed onderhouden wordt.
Kunstgras ziet er altijd goed uit
Bij droogte kan echt gras er al snel bruin uit gaan zien. Als het veel regent, groeit het gras snel en kan er allerlei onkruid de kop opsteken. Als je een druk leven lijdt en even geen tijd hebt om je gazonnetje te verzorgen, ziet je tuin er al snel onverzorgd uit. Met kunstgras heb je hier geen last van. Het is altijd groen en laat zich altijd van zijn beste kant zien. Of de kinderen er nu op gevoetbald hebben, of je er nu een opblaaszwembadje op hebt gezet of als het al een maand niet geregend heeft, je zult het verschil niet zien!
Zitten er ook nadelen aan kunstgras?
Kunstgras lijkt perfect, bijna te mooi om waar te zijn. Heeft het eigenlijk ook nadelen? Misschien een: De aankoopprijs. Kunstgras is in de aanschaf duurder dan normaal gras. Hoe duur het is, is afhankelijk van de kwaliteit, de lengte van de sprietjes, de hoeveelheid sprietjes, etc. Hoewel sommigen van kunstgras afzien vanwege de prijs, is het goed om te bedenken dat het gras ontzettend lang meegaat – tien tot wel 20 jaar! Bovendien zul je tijdens de levensduur van het kunstgras besparen op onderhoudskosten.
Zo onderhoud je kunstgras
Om zo veel en zo lang mogelijk plezier te hebben van je groene kunstplantsoentje is het belangrijk je kunstgras goed te onderhouden. Kunstgras is zeer onderhoudsarm en het toepassen van onderstaande tips zal je dan ook niet veel tijd kosten.
Kunstgras aanleggen
Om onderhoud zeer eenvoudig te houden, is het belangrijk het kunstgras op een juiste manier aan te leggen. Het begint bij het kopen van het gras. Het is verstandig wat meer kunstgras te kopen dan je eigenlijk nodig hebt. Stel dat je BBQ omvalt op het gras of dat er een vlek ontstaat die je er met geen mogelijkheid uitkrijgt? Als je extra kunstgras hebt, snij je het beschadigde gedeelte van de grasmat weg en vervang je dit met nieuw kunstgras dat qua uiterlijk identiek is. Daarnaast is het aan te raden om een stabilisatiedoek onder de grasmat te leggen. Dit voorkomt de opkomst van onkruid.
Regelmatig onderhoud
Het enige regelmatige onderhoud dat kunstgras nodig heeft is borstelen. Dit doe je met een harde kunstgrasbezem. Hoe vaak het geborsteld moet worden, is afhankelijk van de ligging van het gazon. Als het onder een boom of naast een heg geplaatst is, zul je wat vaker moeten borstelen om bladeren en takjes te verwijderen. Dit is belangrijk, want als je bladeren laat liggen, worden ze een voedingsbodem voor onkruid. Als er geen bladeren of takjes op je gazon vallen, zul je het gras enkel zo nu en dan moeten borstelen om de grassprietjes mooi rechtop te laten staan.
Jaarlijkse onderhoudsbeurt
Een of twee keer per jaar heeft je kunstgras een wat grotere onderhoudsbeurt nodig. Zo kun je de tijd die je inplant om je tuin winter- of zomerklaar te maken gebruiken om de staat van je kunstgras te checken. Beschadigde plekken kun je wegsnijden en vervangen als je reservegras achter de hand hebt.