kunstgras tegen hooikoorts

Veel mensen zijn blij wanneer het weer lente wordt. Toch zijn er ook heel wat mensen die er stiekem tegenop zien. Het voorjaarsweer zorgt er namelijk voor dat bloemen en planten weer in bloei komen te staan. En dat kan flinke hooikoorts veroorzaken! 

 

Oorzaak hooikoorts


Hooikoorts ontstaat door een gevoeligheid voor stuifmeel of pollen. In de lente en zomer zweven deze door de lucht. Wanneer je stuifmeel of pollen inademt, kunnen ze een allergische reactie van de slijmvliezen van ogen en neus veroorzaken. Veel voorkomende klachten zijn dan ook niesbuien, een loopneus of juist verstopte neus en traanogen. Als gevolg hiervan kunnen ook symptomen zoals hoofdpijn en zelfs buikpijn de kop opsteken. Ernstige hooikoorts kan een flinke invloed hebben op het functioneren in het dagelijks leven. Begrijpelijk dat hooikoortspatiënten graag zoeken naar oplossingen. 

 met kunstgras geen last van hooikoorts

Afhankelijk van seizoen



Hooikoortsklachten vroeg in het seizoen worden meestal veroorzaakt door elzen en hazelaars. Deze bomen kunnen al in februari in bloei gaan. Ook de wilg en de berk zijn er vroeg bij, met de start van de bloeitijd in februari of maart. Rond mei wordt het nog erger als het gaat om pollen en stuifmeel: dan gaan namelijk ook gras, weegbree en brandnetel bloeien. Al deze bomen en planten kunnen een flinke allergische reactie veroorzaken. Pas in september, wanneer de herfst begint, wordt de lucht schoner en verdwijnen de klachten weer. 

 

Oplossing voor hooikoorts


Tegen hooikoorts zijn allerlei middeltjes verkrijgbaar. Bij de drogist kun je terecht voor neusspray en oogdruppels. Wanneer deze onvoldoende helpen, kan de huisarts onder meer antihistamine voorschrijven. Dit is een algemeen middel tegen allergische reacties. Het nadeel van al deze middelen is dat ze de klachten meestal niet volledig laten verdwijnen. En bij sommige mensen helpen ze zelfs helemaal niets. Het is daarom de moeite waard om andere oplossingen te zoeken, die de hooikoorts symptomen verder kunnen laten verminderen. 

 kunstgras voor in de tuin

 

Gras als veroorzaker


Handig weetje: er zijn hier in het land zo’n 140 verschillende grassoorten, waarvan er 29 hooikoortsklachten kunnen geven. En dat vanaf mei tot en met augustus!

 

Wanneer je sterk reageert op graspollen, is het dus raadzaam om deze zoveel mogelijk te vermijden. Dit kun je doen door je omgeving zo ‘grasvrij’ mogelijk te maken. Heb je gras in de tuin? Overweeg dit gras dan te vervangen voor kunstgras. Dit zal de hoeveelheid pollen in de lucht wat verminderen en daardoor de hooikoortsklachten verlichten. Heb je openslaande deuren of ramen aan de tuinzijde? Dan is dit extra nuttig. De pollen zweven via de lucht namelijk ook naar binnen, waardoor je er ook binnenshuis last van kan hebben. Met kunstgras voorkom je dat!

 

 

Alle kleine beetjes helpen


Natuurlijk lost kunstgras niet het hele hooikoorts probleem op. Zo gauw je de straat op gaat zal je weer in aanraking komen met pollen en stuifmeel. En ook in eigen tuin is de oplossing niet waterdicht. Via de lucht worden er nu eenmaal ook hooikoorts veroorzakers uit buurtuinen je eigen tuin ingeblazen. Toch is voor veel hooikoorts-patiënten ieder middel dat een beetje verlichting brengt al een grote stap vooruit. Bij windstil weer zal het voor hen door het leggen van kunstgras toch weer goed toeven zijn in de eigen tuin.