Inhoudsopgave
Kunstgras springt in het oog doordat de kleur en structuur altijd netjes en mooi blijft. Daarom kiezen steeds meer mensen voor kunstgras. De nieuwste grasmatten van kunstgras bevatten speciale weeftechnieken. Hierdoor is kunstgras net zo fijn en mooi als echt gras. Kunstgras heeft maar heel weinig onderhoud nodig.
Het hele jaar door blijft een gazon van kunstgras vol. Met kunstgras heb je geen last meer van modderige en moerassige gazons. Ook verkleuringen en dor gras komen niet meer voor. Kunstgras droogt snel, door het waterbestendige karakter. De sprietjes blijven rechtop staan. Daardoor kan een grasveld van kunstgras goed tegen intensief gebruik. Natuurlijke gazons verkleuren in de wintermaanden.
Kunstgras behoudt zijn natuurlijke uitstraling in elk seizoen. Je kunt zelf je gazon opmeten. Er zijn verschillende soorten kunstgras.
Oriënteer je alvast op het aanleggen van kunstgras, met de gratis stalen box. Vergelijk verschillende soorten en start met het zandbed. Bepaal daarbij de juiste oppervlakte. Je kunt de kleur, het soort kunstgras en verschillende maatopties op kunstgrasdirect.nl vinden.
Een gazon van kunstgras in het voorjaar plaatsen
In het voorjaar komt de zon steeds vaker door. Mensen brengen dan steeds meer tijd in de tuin door. Daarom kun je, in deze periode van het jaar, het beste je tuin aanleggen. Je kunt een bestaande tuin ook prima in het voorjaar renoveren. Vervang bijvoorbeeld je natuurlijke gazon voor een grasmat van kunstgras. Meet altijd je tuin goed op.
Bepaal de positie van je grasmat. Op deze manier weet je ook hoeveel vierkante meter aan kunstgras je nodig hebt. Het is verstandig om het gazon met paaltjes te markeren. Je kunt het gras dan exact op maat leggen. Maak de ondergrond altijd egaal en verwijder eventueel onkruid. Kunstgras kan een mooie open groene ruimte in de tuin creëren. Maak daaromheen bijvoorbeeld bloemenperken, grindpaden, zandpaden, terrassen of een vijver.
Soorten kunstgras
Kunstgras bestaat uit verschillende diktes, maten en grassoorten. Elke soort heeft zijn eigen functie. Sportgras is speciaal voor intensief gebruik. Je kunt dit kunstgras goed voor spelende kinderen of voor de aanleg van een voetbalveld gebruiken. Er zijn ook grasmatten die puur voor de sier dienen. Deze hebben hoge echtheidskenmerken. Per grassoort kun je ook bekijken, hoe echt de uitstraling van het gras is. Bovendien zijn er zachtere soorten en stuggere soorten kunstgras.
+Hoe echter het gras, hoe hoger de prijs. Dit komt doordat er veel tijd in de weeftechniek wordt gestoken. Speciale weeftechnieken zorgen ervoor dat bepaalde grasmatten niet van echt te onderscheiden zijn. De lengte van de sprieten spelen ook een rol. Er zijn bijvoorbeeld grasmatten met hoge en dikkere sprieten en grasmatten met zeer fijne en korte sprieten.
Kunstgras leggen
Egaliseren en zandbed
Vroeg in het voorjaar kun je alvast met een zandbed beginnen. Op deze manier kun je het hele voorjaar en de zomer van het gazon genieten. Het is belangrijk om de ondergrond goed te egaliseren. Het gras kan dan strak gelegd worden. Verwijder stenen, bladeren, takjes, onkruid en ander tuinafval. Verwijder ook hobbels en oneffenheden. Doe dit met een hark.
Stort vervolgens het zandbed met de kruiwagen. Het zandbed moet ongeveer vijf tot tien centimeter dik zijn. Dit kan het beste met bestratingszand worden gedaan. Kunstgras vormt met de ondergrond mee. Daarom moet je een zandbed inwateren en waterpas maken. Op deze manier worden de matten stevig vastgezogen. Plaats altijd stabilisatiedoek. Hierop komen de grasmatten te liggen. De doeken kunnen met haken vast worden gezet. Door dit doek komt er geen onkruid door het gras heen. Ook blijft de grasmat egaal, zonder deuken.
Kunstgras uitrollen en op maat snijden
Zodra het zandbed klaar is, kunnen de rollen met kunstgras gelegd worden. De rollen moeten helemaal uitgerold worden. Ook moet de mat goed plat liggen. Plaats alle rollen in eenzelfde richting. Controleer hiervoor de richting van de grassprietjes. Dit oogt namelijk het natuurlijkst. Je kunt de grasmatten ook verlijmen, zodat ze mooi op elkaar aansluiten.
Heb je een gazon van meer dan vier meter? Dan moeten er stukjes op maat gesneden worden, om de naden dicht te maken. Je kunt de overlappende stukken terugrollen en netjes op de rand afsnijden. De grasmatten en naden kunnen met kunstgrastape aan elkaar gelijmd worden. Laat dit ongeveer een uur uitharden.
Overlappende stukken kunnen het beste tegen een randje of muur af worden gesneden. Dit kun je met een stanleymes doen. Om te voorkomen dat kunstgras gaat verschuiven, zet je de grasmatten vast met haken. Als de grasmat ligt, borstel je de grassprietjes met een bezem of kunstgrasborstel omhoog. Het resultaat is een volle grasmat.
Kunstgras onderhouden
Kunstgras hoeft geen water en hoeft ook niet gemaaid te worden. Wel moet je regelmatig takjes, blaadjes en vuil uit de grasmat verwijderen. Dit kan met een kunstgrasbezem. In de herfst krijg je bovendien veel overlast van bladeren. Daarom moet de grasmat in het najaar vaker schoongemaakt worden.
De grasmatten zijn goed met een sopje af te nemen. Zo kan hardnekkig vuil eenvoudig worden verwijderd. Met instrooizand kun je de grassprieten voller laten lijken. Door het zand blijven ze beter overeind staan. Als je het gras regelmatig reinigt, kan kunstgras ruim tien tot twintig jaar meegaan. Meestal gaan de grasmatten zelfs langer mee.