kunstgras tuin

Heb je genoeg van het onderhoud van een grasveld en wil je toch genieten van een groene uitstraling? Overweeg dan eens om kunstgras te plaatsen! Kunstgras is een populaire keuze om tuinen en terrassen te verfraaien.

 

En bovendien: met een kunstgrastuin hoef je nooit meer te maaien en heb je altijd een glanzend groen gazon. Dompel jezelf onder in een groene oase zonder al het werk.

 

 

Alternatief voor straatwerk of een gazon


Als je op zoek bent naar een alternatief voor je gazon of balkon, dan is kunstgras een uitstekende optie. Kunstgras is erg populair onder huiseigenaren en zelfs bedrijven die op zoek zijn naar een mooie en praktische manier om de tuin of het terras in te richten. Kunstgrasmatten zijn gemaakt van kunststof vezels en hebben een realistische structuur, waardoor ze perfect geschikt zijn voor elke buitenruimte, inclusief balkons.

 

Zo fleur je je balkon op en voorkom je dat je alleen maar naar een stuk grijs beton onder je voeten hebt. En als je graag in het groen wilt baden in je tuin, mag je ons geloven dat doorgaans het verschil tussen echt gras en kunstgras nauwelijks te zien is.

 


Aanleggen van kunstgrastuin gemakkelijk: alles wat je moet weten


En het mooie nieuws is: het aanleggen van een kunstgras tuin zo gemakkelijk. Hoe dat zo? Simpelweg omdat het materiaal relatief licht is en makkelijk kan worden verplaatst. Hierdoor is het niet al te zwaar om kunstgras op een gewenste locatie te leggen, of het nu in de tuin of op een balkon is.

 

Je kunt ervoor kiezen om het zelf te doen of het gras door een vakman te laten leggen. Maar in beide gevallen komt het neer dat het met wat kennis en precisie in een dag gelegd kan zijn. Het vergt ook veel minder voorbereiding en onderhoud dan natuurlijk gras. Dit komt omdat kunstgras niet hoeft te worden gemaaid, bemest of bewaterd, waardoor het proces veel minder tijdrovend is dan het onderhouden van een grasveld.

 

Met een goede voorbereiding en de juiste materialen kan het leggen van kunstgras gemakkelijk en succesvol worden uitgevoerd door een doe-het-zelver. Hieronder bespreken we de zaken waar je rekening mee moet houden als je kunstgras gaat leggen.

Kunstgras tuin


Voorbereiding van de ondergrond


Of je nu kunstgrasmatten of een rol kunstgras gaat leggen; het allereerste waar je rekening mee moet houden is de ondergrond. Zorg ervoor dat de ondergrond goed is voorbereid en vrij is van puin, onkruid en andere obstakels. Een vlakke, stabiele ondergrond zorgt immers voor een beter eindresultaat. Je kan er ook voor kiezen een zandbed aan te brengen van 10 a 15 centimeter hoog en daarover een zanddoek plaatsen. Eerst het zandbed inwateren en uitvlakken en dan het doek erover. Zo blijft het mooie egaal en kan regen goed afgevoerd worden.

 


Het leggen van kunstgras


Het leggen van kunstgras is eenvoudig. Rol de kunstgrasmat uit op de gewenste locatie. Zorg ervoor dat de kunstgrasmat goed uitgelijnd is en eventueel op maat wordt gesneden. Als je gebruik maakt van matten, leg ze dan netjes een voor een naast elkaar op de plek waar jij je groen gazon wilt hebben.

 Het vastzetten van de kunstgrasmat


De meest voorkomende manier van het vastzetten van kunstgras is door middel van kunstgrashaken die je langs de randen plaatst. Sommigen mensen maken ook gebruik van kunstgrastape om het gras vast te maken. Deze manier werkt het beste op tegels of beton. Het gebruik van deze materialen zorgt ervoor dat de kunstgrasmat op zijn plaats blijft liggen en niet verschuift. Een alternatieve methode om kunstgras te bevestigen, is door het in te strooien met ons instrooizand. Het zand zorgt voor gewicht op het kunstgras, waardoor het op de juiste plek blijft liggen en goed bevestigd is.

 


De afwerking


Voor het mooiste resultaat maak je de kunstgrasvezels recht door er met een bezem of borstel overheen te gaan. Dit zorgt voor een natuurlijke uitstraling. Snijd eventuele overlappingen of overtollig kunstgras af met een scherp mes. Zorg ervoor dat de randen strak zijn afgewerkt en eventueel vastgezet met kunstgraspennen. Afhankelijk van het type kunstgras en de toepassing kan het nodig zijn om infill materiaal (zoals zand) aan te brengen om de vezels rechtop te houden en het kunstgras stabieler te maken.


Extra opties


Als je kinderen hebt die graag in de tuin spelen, kun je er ook voor kiezen om zogenaamde safpads onder het kunstgras te plaatsen. Deze tegels zijn ontworpen als valdempende ondergrond, zodat bij een val een zachte landing wordt gegarandeerd en het risico op blessures en letsel wordt verminderd. In combinatie met kunstgras bieden deze tegels niet alleen extra bescherming, maar creëren ze ook een duurzame en zachte speelruimte. Op deze manier kunnen kinderen en huisdieren veilig spelen op het kunstgras, zonder zorgen over mogelijke ongelukken.