Is kunstgras wel duurzaam?

Wanneer de tuin een opknapbeurt krijgt of als je in een nieuwe woning trekt, loont het om ook de vraag te stellen of je niet beter kunstgras kunt nemen. Velen haken af, omdat ze denken dat kunstgras niet goed voor het milieu is. De vraag is echter of dit inderdaad het geval is?

 

Duurzaam kunstgras?

Gelukkig staat het milieu steeds meer centraal. Het overwegen wat wel en wat niet duurzaam is, is geen luxe meer, maar wordt steeds meer noodzaak. De extreme weersveranderingen zorgen er voor dat duurzaam denken populair geworden is. Dat dit vervolgens ook een rol speelt bij de vraag of je wel kunstgras kunt nemen, is dan ook een logische consequentie daarvan. De eerste reactie is, bijna vanzelfsprekend, dat kunstgras allesbehalve duurzaam of goed voor het milieu is. Dat heeft niet alleen met de grondstoffen die gebruikt worden om kunstgras te maken, van doen. De hoofdreden is dat men er van uit gaat dat de tuin milieuonvriendelijk zal worden. Tijd om een paar feiten te benoemen.

Kunstgras Direct

 

Kunstgras en het milieu

Gras zorgt er voor dat water makkelijk weg kan lopen. Bij kunstgras moet daarvoor een afvoersysteem aangelegd worden. Een tweede nadeel is dat onkruid door alles heen groeit en dus ook het kunstgras kapot zal maken. Gelukkig is dit niet het geval. Goede voorbereiding zorgt er voor dat op een veld van kunstgras geen onkruid groeit en water prima wegloopt. Dus, die nadelen zijn er niet. Wel zijn er voordelen te noemen.

  1. Het gras droogt tijdens een hittegolf niet uit. Het hoeft dus ook niet dagelijks gesproeid te worden en bespaart daardoor heel wat water. Dit is goed voor het milieu.
  2. Een tweede voordeel is dat het gras, iets wat zeker bij grotere tuinen geldt, niet wekelijks gemaaid hoeft te worden. Dus heb je geen verbruik van elektriciteit, noch door de grasmaaier, noch door de kantenknipper.Dit is, bij een ligtijd van meer dan 10 jaar, heel wat elektriciteit die bespaard wordt. Uiterst duurzaam.
  3. Om gras ieder jaar weer op conditie te brengen, heb je kunstmest en dergelijke nodig. Ook dit hoeft niet en is zodoende duurzaam en goed voor het milieu.
  4. Belangrijk is dat het product 100% gerecycled kan worden. Zo ontstaat een cirkel, waarbij niets verloren gaat en de kunststof steeds weer opnieuw gebruikt wordt. Heel duurzaam.

Gras bemesten

 

Veiligheid

Natuurlijk kun je hiertegen inbrengen dat de productie en het materiaal niet zo duurzaam zijn. Hier geldt dat het product in eigen land gemaakt wordt, waardoor er geen lange transportwegen zijn. Geen grote voetafdruk dus, maar duurzaam. En, heel belangrijk, het is veilig. Alle kunstgras voldoet aan de EN71-3 norm. Dit is de EU-norm voor kinderspeelgoed. Met andere woorden het is niet alleen veilig, het kan geen enkel kwaad voor kinderen om er op te spelen. Onderhoud Nou is het niet zo dat kunstgras helemaal geen onderhoud nodig heeft, want in de herfst moeten wel de gevallen bladeren, takjes en andere zaken, zoals bijvoorbeeld eikeltjes of denneappels, verwijderd worden. Dit om te voorkomen dat de natuur zijn gang gaat en de bladeren verwerkt. Daardoor ontstaat namelijk een organisch product dat op de grasmat blijft liggen en nadien moeilijk te verwijderen is. Zelfs hier is het product duurzaam, want in plaats van een bladblazer, die uitstoot veroorzaakt, wordt een hark van kunststof aanbevolen. Dat heeft een eenvoudige reden. De hark maakt niets stuk, terwijl de bladeren wel verwijderd worden. Een metalen hark kan kleinere beschadigingen veroorzaken en wordt dus afgeraden. Om de levensduur van het gras te verlengen, wordt aanbevolen om het in de lente even goed schoon te borstelen, zodat eventuele mosgroei vrij komt. Spuit het vervolgens even schoon, niet met een hogedrukspuit, maar met de tuinslang. Strooi daarna wat zand erover en het is helemaal klaar voor de komende zomertijd. Op die manier blijft het gras mooi, soepel en krijgt het een lange levensduur.