0%
Kunstgras is dat duurzaam?

Als je de duurzaamheid van kunstgras wil vergelijken met die van natuurgras, dan is het essentieel dat je daarin alle omstandigheden meeneemt. Bij de productie van kunstgras worden weliswaar grondstoffen en energie verbruikt, maar bij het kweken van graszaad gebeurt dat ook. Het grote verschil in duurzaamheid tussen kunstgras en natuurgras vind je terug in de levensduur van je gazon.

 Kunstgras duurzaam

Belastend onderhoud van natuurgras

Een grasplant haalt CO2 uit de lucht, maar om het gazon ook echt mooi te houden vergt natuurgras daarentegen ook heel veel onderhoud. Bij dit onderhoud zoals het regelmatig maaien, wordt stroom of benzine gebruikt. Het gemaaide en opgevangen gras is vervolgens erg lastig te composteren, waardoor er weer relatief veel broeikasgassen zoals co2 en methaan vrijkomen. En dan is er de bestrijding van onkruid en mossen. Daarbij worden zwaar verontreinigende chemicaliën gebruikt, die weer schadelijk zijn voor de natuur en het grondwater. Als er zomers vanwege de droogte een sproeiverbod van kracht is, dan is het vrijwel onmogelijk om je natuurgras mooi groen te houden. Wist je dat je tijdens een kwartiertje gazon sproeien, gemiddeld 100 liter gezuiverd kraanwater verbruikt? In de extreem droge periodes is het echter wel noodzakelijk om je natuurgras regelmatig te besproeien, want gras dat niet voldoende water krijgt wordt namelijk geel en sterft uiteindelijk af.

 

Kunstgras als alternatief

Wil je een blijvend mooi gazon zonder al te veel onderhoud, dan is kunstgras een perfect alternatief. Juist bij het onderhoud wint kunstgras het op gebied van milieu en klimaat. De levensduur van kunstgras is afhankelijk van de gekozen kwaliteit, maar kan oplopen tot wel 20 jaar. Al die tijd hoef je niets aan onderhoud te plegen wat het milieu belast. Zo ontstaat er een milieuvriendelijk product, waar je jarenlang plezier van zal hebben.

 kunstgras productie

Kunstgras ingrediënten

Kunstgras dat in Nederland wordt geproduceerd wordt gemaakt van polypropeen en polyethyleen. Dat zijn inderdaad geen natuurlijke materialen, maar ook onze broodtrommels, drinkflessen en babyflesjes worden ook gemaakt van polypropeen, omdat het hard maar toch flexibel plastic is, dat tegen hoge temperaturen bestand is en - niet geheel onbelangrijk- resistent is tegen bacteriën en schimmels. Het is daarnaast ook nog eens prima recyclebaar. Polyethyleen zit ook vaak in speelgoed verwerkt. Er is weliswaar een discussie over de veiligheid van kunstgras als het gaat om rubbergranulaat. Dat zijn die zwarte korrels die dienen als opvulmateriaal en er voor zorgen dat je op sportvelden een goede sliding kan maken. Hier zouden giftige stoffen bij vrij komen die schadelijk zijn voor de gezondheid en bijdragen aan de plastic soep. Of dit waar is of niet, laten we hier even buiten beschouwing. Maar in de kunstgrasmat voor jouw achtertuin of op je balkon wordt nooit rubbergranulaat gebruikt. Kunstgras is dus ook niet schadelijk voor kinderen en huisdieren.

 

Locatie van productie

Om de mate van duurzaamheid te bepalen is het tevens belangrijk om te weten waar het kunstgras geproduceerd is. De CO2-uitstoot die wordt veroorzaakt door het transport, is namelijk de indirecte factor die hierbij een grote rol speelt. Productie van kunstgras in het buitenland en de daarmee samenhangende hoge CO2 uitstoot voor het transport over de lange afstand zorgt voor extra belasting van het milieu. Nederland staat echter voorop als het gaat om de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van kunstgras en door kunstgras te kopen dat in Nederland wordt geproduceerd, krijg je niet alleen de beste kwaliteit, maar heeft je aankoop ook geen invloed op het milieu door CO2-uitstoot. In tegenstelling tot kunstgrassen die uit Aziatische landen afkomstig zijn, is het kunstgras dat in Nederland geproduceerd wordt daarnaast gegarandeerd vrij van schadelijke, milieubelastende stoffen.

 kunstgras backing

Levensduur kunstgras

Ieder grasveld vraagt om een andere type kunstgras. Kunstgras voor sportdoeleinden zal altijd een kortere levensduur hebben dan kunstgras dat in een tuin bij een woning gelegd wordt. Dit komt omdat deze kunstgrassen op sportvelden dermate intensief gebruikt worden, dat de levensduur verkort wordt. Door de hoge mate van wrijving en belasting zal kunstgras voor sportdoeleinden zo’n 12 tot 15 jaar meegaan. Ook vezellengte, vezeldikte en dichtheid (het aantal grassprieten) spelen hierbij een hele belangrijke rol. Kunstgras dat in de tuin bij een woning gelegd wordt heeft veel meer een natuurlijke uitstraling dan bij een sportveld. De vezels in het kunstgras zelf zijn nog steeds voldoende slijtvast, maar er zitten meerdere soorten vezels in. Onderin zit veelal een aarde kleurige krulvezel en de rest van het kunstgras bestaat uit groene sprieten. Deze krulvezel (ook wel mosdraad genoemd) zit tussen de vezels verweven. Die gekroesde draadjes hebben als functie dat ze de grassprietjes ondersteunen en het kunstgras langer mooi blijft. Daarnaast geven ze het aan het kunstgras een natuurlijk uiterlijk, want echt gras heeft ook altijd wel wat mos tussen de grassprieten. Hierdoor is het kunstgras bijna niet van echt gras te onderscheiden. De levensduur van dergelijk kunstgras in de tuin bij je woning zal tussen de 15 tot 20 jaar zijn.

 

Verlenging van levensduur kunstgras

De exacte levensduur van kunstgras heb je zelf in de hand en wordt langer bij het juiste onderhoud en de juiste maatregelen. Bij intensief gebruik kan het kunstgras wat gaan platliggen. Door regelmatig het kunstgras te borstelen met een bezem, een kunststof bladhark of tussen de vezels te blazen met een bladblazer, komen de platgedrukte vezels weer mooi rechtop te staan. Als sneeuw of ijs dat in de winter op het kunstgras ligt langzaam begint te smelten, dan kan de onderlaag nog bevroren zijn, waardoor het smeltwater niet kan wegvloeien in de bodem. Probeer in die periode zo weinig mogelijk op het kunstgras te lopen, omdat daardoor onregelmatigheden kunnen ontstaan in de ondergrond. Wil je in de zomer je tuinmeubilair op het kunstgras zetten, dan adviseren wij om de druk onder de poten zo goed mogelijk te verdelen. De onderste laag van kunstgras is weliswaar bestand tegen een forse belasting, maar niet tegen een zogenaamde puntbelasting. Je kan zonder problemen een zwembad, trampoline en speeltoestellen op kunstgras zetten maar probeer de belasting altijd zo goed mogelijk te verdelen over een breder vlak en zorg altijd voor een goed stabiel en drainerend zandbed. Door periodiek bladeren en vuil van het gazon te verwijderen met een bezem, met een bladhark of een bladblazer, kan je ook de levensduur van het kunstgras aanzienlijk verlengen.

Kunstgras tuin
Kunstgras en regenwater

Door de klimaatverandering worden we ook in Nederland steeds vaker geconfronteerd met enorme hoosbuien. De afvoer van regenwater is daardoor ook bij ons een steeds groter wordend probleem. In de rug van het kunstgras zitten echter allemaal hele kleine gaatjes, waardoor het regenwater uitstekend de grond in kan zakken en dus in het grondwater terecht kan komen in plaats van in de overbelaste riolering. Hoe meer kunstgras we dus in onze tuinen leggen, hoe beter het overtollige water de grond in kan zakken. Kunstgras kan namelijk tot wel 60 liter water per vierkante meter per minuut verwerken. Ook het veelal verouderde rioleringssysteem wordt dus ontlast met het leggen van kunstgras in je tuin.

 

Besparen en recyclen

Met kunstgras bespaar je op heel veel dingen. Per jaar besproeien wij onze tuin gemiddeld met 1.300 liter drinkwater. Door kunstgras aan te leggen bespaar je dus een heleboel water. Daarnaast bespaar je met kunstgras op kosten voor bemesten en de aanschaf van bestrijdingsmiddelen. Nu je geen grasmaaier hoeft te gebruiken, vermijd je dus uitlaatgassen en er wordt er stroom bespaard. Is het tijd om je kunstgras te vervangen? Geen probleem, want je kunt tegenwoordig ook kunstgras laten recyclen. Kunstvezels uit de afgedankte kunstgras matten worden weer opnieuw gebruikt. Het rubber dat onder de matten zit, wordt weer gebruikt voor de productie van bijvoorbeeld houders voor verkeerspaaltjes. Hierdoor wordt er op uiteenlopende vlakken bespaard en wordt het milieu ontzien. Verandering begint bij jezelf. Ook al denk je dat je misschien al heel milieubewust leeft, er is altijd iets dat je kan doen. Misschien weet je niet eens dat iets milieuonvriendelijk of juist milieuvriendelijk is! Milieubewust leven is niet alleen beter voor de volgende generatie(s), maar is ook vaak nog goedkoper. Redenen genoeg om kunstgras in je tuin aan te leggen toch?

 

Altijd groen

Kunstgras blijft constant dezelfde kleur en wordt in tegenstelling tot natuurgras niet geel of dor. De kleur van het kunstgras is niet onderhevig aan weersomstandigheden of activiteiten. Ook als de hele zomer een zwembad of tuinset op het kunstgras heeft gestaan en kinderen er heerlijk op hebben gespeeld. Ook dan behoudt het kunstgras dezelfde kleur, structuur en kwaliteit. Kunstgras verkleurt niet in de zon. Ook het ontbreken van zonlicht (schaduwplekken) kan er niet voor zorgen dat kunstgras verandert van kleur. Dat betekent dus dat je het hele jaar door kunt genieten van een mooi groen gazon!

 kunstgras

Gemakkelijk in onderhoud

Nooit meer verplicht grasmaaien in je spaarzame vrije tijd, nooit meer sproeien in de hitte tijdens droogteperiodes, geen onkruid meer verwijderen en niet meer bemesten of zwaar verticuteerwerk. Alleen nog eventueel gevallen bladeren van de bomen opruimen en af en toe met een bezem de her en der geplette grassprietjes weer wat rechtop vegen.

 

Conclusie

Uit bovenstaande kan je de vraag of kunstgras duurzaam is volmondig met ja beantwoorden. Kunstgras heeft van zich zelf een lange levensduur en met de nodige aandacht kan je deze ook nog verlengen. Je bespaart met kunstgras veel stroom en water, er komen geen belastende bestrijdingsmiddelen meer in het milieu en ook komen er geen uitlaatgassen vrij. De combinatie van de lange levensduur en de besparing op onderhoud zorgt juist voor een ontlasting van het milieu! Wanneer er rekening gehouden wordt met deze factoren en je koopt kunstgras dat in Nederland geproduceerd is, dan bent je verzekerd van een duurzaam kunstgras gazon.